Jump to content

Mesha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Mesha e shenjtë (nga it. messa), në kishën katolike dhe shumë kisha të tjera, është shërbesa e shpalljes së fjalës dhe kremtimi falenderues (eukaristik) që i bëhet Perëndisë.

Sipas kuptimit katolik, mesha është kremtimi falenderues (eukaristik) jo vetëm një kujtim i darkës së funditJezu Krishtit, por edhe bërjen të pranishme të vdekjes së tij në kryq dhe ringjalljen e tij, ku besimtari merr pjesë në to dhe është pjesë e këtyre kremtimeve duke marrë trupin e Krishtit në vete dhe fjalën e Perëndisë.

Fjala meshë rrjedh nga formula përmbyllëse liturgjike latine Ite, missa est! - fj. p. fj. "shkoni, shpërndarja u krye" ose "shkoni në paqe"!

Mesha në katolicizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tekstet e përdorura në meshë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Meshari romak (lat. "Missale Romanum") përmban lutjet dhe udhëzimet e kryerjes së meshës. Për kryerjen e meshës përdoren edhe Bibla dhe librat e ungjijve, për leximin e pjesëve të zgjedhura në to.

Mesha në protestantizëm[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]