Metanoli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Struktura molekulare e Metanolit

Metanoli ka formulë kimike CH3OH , është alkool , dhe njëherit përfaqsuesi më i thjeshtë i alkooleve.Emërtohet nëse emrit të numrit greko-latin 1 ( meta ) i shtohet prapashtesa OL dhe fitohet Metanol.

Përfitimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Metanoli përftohet me distilimin e thatë të drurit dhe në mënyrë artificiale dhe nga bashkëveprimi i monoksidit të karbonit dhe hidrogjenit në temperaturë 400 °C në prani të katalizatorëve dhe shtypjes së lartë për nga rekasionit.

Vetitë fizike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Me ujin përzihet në çdo raport , digjet me flakë dhe pa tym , vlon në 64.7 °C , është shumë helmues.Metanoli është substancë e lëngët pa ngjyrë , me rë karakteristike.Tretet në çdo përpjestim me ujin.Digjet me flakë të zbehtë.Ruhet në enë të mbyllura mirë dhe , nëse punohet me Metanol mjedisi duhet të jetë i ajrosur.Metanoli me shumë pak sasi të vogla mundë të shkaktojë verbimin dhe më pas vdekjen . Doza vdekjeprurëse është 0,07g/kg e masës trupore.

Në mënyrë sintetike fitohet nëse në CO (monoksid të Karbonit) veprohet me H :

CO + 2H2 — CH3OH

Përdorimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përdoret si lëndë djegëse i përzier me etanolin .Përdorim të madh ka edhe në industrin e ngjyrave , llakut , fijeve sintetike etj.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]