Jump to content

Miafizitizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miafizitizmi [1] është doktrina kristologjike që pohon se Jezusi, " Fjala e mishëruar, është plotësisht hyjnore dhe plotësisht njerëzore, në një "natyrë" ( physis )". [2] Është një qëndrim i mbajtur nga kishat ortodokse orientale dhe ndryshon nga qëndrimi kalcedonian se Jezusi është një "person" ( Greqisht: ὑπόστασις) në dy "natyra" ( Greqisht: φύσεις), një natyrë hyjnore dhe një natyrë njerëzore ( diafizitizëm ).

Ndërsa historikisht një pikë e madhe polemike brenda krishterimit, disa deklarata moderne si nga kalcedonët ashtu edhe nga miafizitët kishat thonë se ndryshimi midis dy formulimeve kristologjike nuk pasqyron ndonjë ndryshim domethënës në besimin për natyrën e Krishtit. [3] [4]

  1. ^ "miaphysitism". Random House Webster's Unabridged Dictionary.
  2. ^ "The Universal Church and Schisms". Coptic Orthodox Diocese of the Midlands, U.K. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Joint Commission of the Theological Dialogue between the Orthodox Church and the Oriental Orthodox Churches. "Agreed Statements between the Orthodox Church and the Oriental Orthodox Churches (June 1989 & September 1990)" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ Rowell, Geoffrey; Bishoy of Damietta; Gabriel, Abba (17 tetor 2014). "Agreed Statement by the Anglican-Oriental Orthodox International Commission" (PDF). Anglican Communion. Cairo, Egypt. Marrë më 22 tetor 2020. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)