Jump to content

Milkor MGL

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Milkor MGL

Milkor MGL (Multiple Granade Launcher) është një granatëhedhës i lehtë 40mm me gjashtë goditje të tipit revolver (variacionet gjithashtu gjuajnë 37/38mm) i zhvilluar dhe prodhuar në Afrikën e Jugut nga Milkor (Pty) Ltd. MGL u demonstrua si një koncept për Forcat e Mbrojtjes së Afrikës së Jugut (SADF) në 1981. MGL u pranua zyrtarisht në shërbim me SADF si Y2. Pas prezantimit të tij në 1983, MGL u miratua gradualisht nga forcat e armatosura dhe organizatat e zbatimit të ligjit të mbi 50 vendeve. Prodhimi total që nga viti 1983 ka qenë më shumë se 50.000 njësi.

MGL është një armë me shumë të shtëna, që synon të rrisë ndjeshëm fuqinë e zjarrit të një skuadre të vogël kur krahasohet me granatahedhës tradicionale me një goditje si M203. MGL është projektuar të jetë i thjeshtë, i fortë dhe i besueshëm. Ai përdor parimin e mirë-provuar të revolverit për të arritur një shkallë të lartë zjarri të saktë që mund të sillet me shpejtësi në një objektiv.

Mund të ngarkohen një sërë fishekësh si HE, HEAT, shkop kundër trazirave, irritues dhe piroteknikë, dhe më pas të gjuhen aq shpejt sa mund të tërhiqet këmbëza. Cilindri mund të ngarkohet ose shkarkohet me shpejtësi për të mbajtur një shkallë të lartë zjarri. Edhe pse i destinuar kryesisht për përdorim fyes dhe mbrojtës me fishekë me eksploziv të lartë, me municione të përshtatshme lëshuesi është i përshtatshëm për operacione kundër trazirave dhe operacione të tjera sigurie. Një modifikim i ri i patentuar lejon MGL të lëshojë fishekë më pak vdekjeprurës (me presion shumë të ulët).

Granatahedhësi, Granata 40mm.