Jump to content

Miniera

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Miniera është nxjerrja e mineraleve me vlerë, ose materiale të tjera gjeologjike nga toka, zakonisht ar, argjend ose qymyr. Termi gjithashtu përfshin heqjen e tokës. Materialet që mbulohen nga miniera përfshijnë bazën e metaleve, metale të çmuar, hekur, uraniumi, qymyri, diamante, gur gëlqeror, naftë, kripë guri dhe kripë potasiumi. Ndonjë material që nuk mund të jetë rritur me proçeset bujqësore, apo të krijuara artificialisht në një laborator apo fabrikë, është zakonisht minuara. Miniera në një kuptim më të gjerë përfshin nxjerrjen e çdo burimi të parinovueshëm (për shembull, naftës, gazit natyror, apo edhe të ujit).

Nxjerrja e gurit dhe metalit që është bërë që nga koha para-historike. Moderne proceset e minierave përfshijnë kërkimet për trupat xeheror, analiza e fitimit të mundshëm të një miniere të propozuar, nxjerrjen e materialeve të dëshiruar dhe në fund bonifikimin e tokës që të përgatitet për përdorime të tjera herë minave është mbyllur.

Natyra e proceseve të minierave krijon një ndikim potencial negativ në mjedisit si gjatë operacioneve të minierave dhe për vite pas minave është mbyllur. Ky ndikim ka çuar në shumicën e vendeve të botës miratimin e rregulloreve të moderuar e efekteve negative të operacioneve të minierave. Siguria ka qenë prej kohësh një shqetësim si edhe, pse praktikat moderne janë përmirësuar sigurinë në mina në mënyrë të konsiderueshme.