Qymyri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Qymyri
Një shembull nga struktura kimike e thëngjillit.

Thëngjilli apo qymyri është burim i energjisë që nuk rigjenerohet. Supozohet se thëngjilli është formuar para qindra miliona vjetësh nga mbetjet e bimëve të depozituara nën sipërfaqen e dheut dhe pjesërisht në ujërat e kënetave. Si çdo organizëm tjetër i gjallë edhe bimët kalojnë nëpër disa faza zhvillimi dhe më në fund vdesin. Shtresat e bimëve të vdekura në fund të kënetave janë mbuluar me ujë dhe lym, që nuk lejojnë depërtimin e oksigjenit nga ajri. Temperatura dhe shtypja e ushtruar nga lart e shtresave të limit, të dheut, në mungesë të oksigjenit ndihmojne procesin që mbetjet e bimëve të shndërrohen në ato që sot quhen thëngjill. Gjatë procesit të karbonizimit gradual të bimëve, u lirua hidrogjeni dhe oksigjeni si dhe është rritur përqindja e karbonit. Sa më e gjatë të jetë koha e karbonizimit aq më cilësor është thëngjilli.

Thëngjilli është lëndë djegëse me ngjyrë të zezë ose ngjyrë kafeje, përbëhet kryesisht nga karbonit dhe sasia e nxehtësisë që lirohet gjatë djegies thëngjilli klasifikohet në katër lloje : linjiti, subitimunizoz, butiminoz dhe antracit.

Thëngjilli natyror[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Është thëngjill me moshë të re, te i cili vërehet struktura të drurit nga i cili është formuar. Ky përmban 25-35% karbon, digjet shpejtë, përdoret si lëndë djegëse në termocentrale, për prodhimin e avullit për të vënë në lëvizje turbinat e gjeneratorëve, për prodhimin e energjisë elektrike. Kosova është shumë e pasur me linjit.

Thëngjilli subbituminozë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Thëngjilli subbituminozë ose thëngjilli i murrmë është cilësor se linjiti, sepse përmban 35-45% karbon dhe liron sasi të mëdha të nxehtësisë.

Antraciti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Antraciti ka përmbajtje më të madhe të karbonit 86-97%. Përdoret për prodhimin e energjisë për ngrohje dhe prodhimin e produkteve të ndryshme kimike. thëngjillet artificiale janë: koksi, thëngjilli i drurit, thëngjilli aktiv etj.

Thëngjilli në Shqipëri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Albanologu dhe eksploratori Hahn kur kaloi në këto vise, i interesuar për zbulimet e fosileve dhe xeherorët e nëndhesës, vuri në dukje shqiptarët e quanin thëngjilli e linjitin me përcaktimin poetike "gjak drangoi"[1].

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hahn J., Udhëtim nëpër viset e Drinit e të Vardarit, përkthyer nga Pjetër Radiqi, Tiranë: Geer, 2001. fq. 31. ISBN 99927-738-8-X

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]