Jump to content

Miti i përmbytjes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
"Përmbytja", ballina e botimit të ilustruar të Biblës nga Gustave Doré.

Një mit përmbytjeje është një mit në të cilin një përmbytje e madhe, e dërguar zakonisht nga një hyjni, shkatërron qytetërimin, shpesh në një akt ndëshkimi hyjnor. Shpesh bëhen paralele midis ujërave të përmbytjes së këtyre miteve dhe ujërave parësore që shfaqen në disa mite të krijimit, pasi ujërat e përmbytjes përshkruhen si një masë për pastrimin e njerëzimit, në përgatitje për rilindje. Shumica e miteve të përmbytjeve përmbajnë gjithashtu një hero kulturor, i cili "përfaqëson dëshirën njerëzore për jetën".

Motivi i mitit të përmbytjes ndodh në shumë kultura, duke përfshirë historitë e përmbytjeve të Mesopotamisë, amerikanët vendas në Amerikën e Veriut, tregimi i përmbytjes së Zanafillës, manvantara-sandhyahinduizëm dhe Deucalion dhe Pirrha në mitologjinë greke.