Miu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Miu i bardhe

Miu apo Mini Një mi (shumës: minj) është një gjitar i vogël që i perket rendit të brejtësve. Më të mirë të llojeve të njohur miut është e miut e zakonshme shtëpi (Mus musculus). Ai është gjithashtu një manar popullor. Në disa vende, lloje të caktuara të minjeve fushe janë gjithashtu të zakonshme. Ky brejtës është ngrënë nga zogj të mëdhenj të tilla si skifterët e shqiponjat. Ata janë të njohur për ta pushtuar shtëpitë për ushqim dhe strehim herë pas here.

(leucopus Peromyscus) dhe miun dre (maniculatus Peromyscus), si dhe llojet e tjera të zakonshme të brejtësve mouse-si e gjithë bota, edhe nganjëherë jetojnë në shtëpi. Këto, megjithatë, janë në përgjithshmë të tjera.

Macet, qentë e egër, dhelprat, zogjtë grabitqar, gjarpërinjtë dhe madje edhe disa lloje të insekteve kanë qenë të njohur për të pre rëndë mbi minj. Megjithatë, për shkak të përshtatshmëria e tij të shquar për pothuajse çdo mjedis, të miut është një nga më të suksesshme të gjeneratës gjitarëve që jetojnë në Tokë sot.

Minjtë mund në kohë të brejtësve të dëmshme, duke dëmtuar dhe të hahet të lashtat, [1] duke shkaktuar dëme strukturale dhe përhapjen e sëmundjeve përmes parazitët e tyre dhe feces. [2] Në Amerikën e Veriut, duke marrë frymë pluhur që ka ardhur në kontakt me jashtëqitjet e mi ka qenë e lidhur me hantavirus , e cila mund të çojë në Hantavirus pulmonar Syndrome (HPS).

Kryesisht kafshët nate, minj të kompensuar për të parë të tyre të dobëta me një ndjenjë të mprehtë të dëgjimit, dhe mbështeten sidomos në sensin e tyre të nuhatjes për të gjetur ushqim dhe për të shmangur grabitqarët.

Reputacioni[redakto | redakto tekstin burimor]

Edukate fillim është në rreth 50 ditë të moshës në të dy femra dhe meshkuj, edhe pse femrat mund të kenë estrus tyre të parë në 25-40 ditë. Minj janë të raundit polyestrous dhe race vit; ovulacionit është spontan. Kohëzgjatja e ciklit estrous është 4-5 ditë dhe estrus vetë zgjat rreth 12 orë, që ndodhin në mbrëmje. Smears vaginale janë të dobishme në matings kohë për të përcaktuar fazën e ciklit estrous. Çiftëzimit është zakonisht nate dhe mund të konfirmohet nga prania e një plug copulatory në vaginë deri në 24 orë pas ndërzimit. Prania e spermës në një shpifje vaginale është gjithashtu një tregues të besueshëm të çiftëzimit.

Minj Femra vendosur së bashku kanë tendencë për të shkuar në anestrus dhe nuk e ciklit. Në qoftë se të ekspozuar ndaj një mouse mashkull ose feromonet e një mouse mashkull, shumica e femrave do të shkojë në estrus në rreth 72 orë. Ky lloj sinkronizimi të ciklit estrous është i njohur si efekt Whitten. Ekspozimin e një mouse race kohët e fundit në feromonet e një miu të çuditshme mashkull mund të parandalojnë ngulitje (ose pseudopregnancy), një fenomen i njohur si efekt Bruce.

Periudha mesatare shtatzënësi është 20 ditë. Një estrus pjellore ndodh pas lindjes 14-24 orë pas pjellje, dhe prodhimin e qumeshtit të njëkohshme dhe zgjat 3-10 ditë ngjizje shtatzënësi për shkak të transplantim vonuar. Madhësia mesatare e mbeturinave është 10-12 optimal gjatë prodhimit, por është shumë tendosje të varur. Si një rregull i përgjithshëm, i natyrshëm minj kanë tendencë të kenë periudha më të gjata shtatzënësi dhe litra më të vogla se minj outbred dhe hibrid. Të rinjtë janë të thirrur pups dhe peshojnë 0,5-1,5 g (0,018-0,053 ons) në lindje, janë hairless, dhe kanë qepallat mbyllur dhe veshët. Kanibalizëm është e pazakontë, por femrat nuk duhet të jenë të shqetësuar gjatë pjellje dhe për të paktën 2 ditë pas lindjes. Pups janë zvjerdhur në 3 javë të moshës, peshës ia ndau gjinin është 10-12 g (0,35-0,42 ons). Nëse estrus pas lindjes nuk është shfrytëzuar, femër rifillon çiklizmit 2-5 ditë post-ia ndau gjinin.

Minj porsalindur mashkull dallohen nga femrat porsalindur duke u shënuar distancë më të madhe anogenital dhe papilla të mëdha gjenitale në mashkull. Kjo është kryer më së miri duke hequr bishtin e littermates dhe krahasuar perineums.

Me Qka Ushqehen[redakto | redakto tekstin burimor]

Minj janë një element kryesor në dietë e mishngrë shumë të vogla. Njerëzit kanë ngrënë minj që nga koha parahistorike dhe ende hani ato si një delikatesë të gjithë Zambia lindore dhe veriore Malawi, [6], ku ata janë një burim sezonale e proteinave. Minjtë nuk janë më të konsumuar në mënyrë rutinore nga njerëzit tjetërkund.

Kryesor Minj jane Nje element ne dietë e mishngrë Shume te vogla. Njerëzit Kane ngrënë minj që Nga Koha parahistorike DHE ATO Ende hani si te gjithe Nje delikatesë Zambia lindore DHE veriore Malawi, [6], ATA mia jane sezonale Nje burim e proteinave. Minjtë Nuk jane me te konsumuar ne mënyrë rutinore Nga tjetërkund njerëzit.

Kushtet e zakonshme të përdorura për t'iu referuar të moshave të ndryshme / madhësive të minj e shitura për ushqim kafshët janë të "pinkies", "fuzzies", "crawlers", "hoppers", dhe "të rriturit". [9] Pinkies janë minj porsalindur që nuk kanë ende rritur lesh; fuzzies kanë disa lesh por nuk janë shumë të lëvizshme, hoppers kanë një shtresë të plotë të flokëve dhe janë plotësisht të lëvizshme, por janë më të vogla se minj të rritur. Minj pa lesh janë më të lehtë për të kafshëve për të konsumuar, por minj me lesh mund të jetë më bindëse si ushqim i kafshëve. Këto terma janë përdorur edhe për t'iu referuar fazat e ndryshme të rritjes së rats (shih rat Dashuroj).