Mizofonia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mizofonia
Emra të tjerëSindroma e ndjeshmërisë përzgjedhëse ndaj zhurmave[1] select sound sensitivity syndrome, sound-rage[2][3]
Njerëzit të cilët janë të ndjeshëm ndaj zhurmave të caktuara ndonjëherë veprojnë duke i bllokuar ato.

Mizofonia (ose sindroma pëzgjedhëse e ndjeshmërisë ndaj tingujve, zemërimi i tingullit ) është një çrregullim i uljes së tolerancës ndaj tingujve specifikë ose stimujve ose sinjaleve të lidhura me to. Këto shenja, të njohura si "nxitës", përjetohen si të pakëndshme ose shqetësuese dhe priren të ngjallin reagime të forta negative emocionale, fiziologjike dhe të sjelljes që nuk shihen në shumicën e njerëzve të tjerë. [4] Mizofonia dhe simptomat mizofonike mund të ndikojnë negativisht në aftësinë për të arritur qëllimet e jetës dhe për të shijuar situatat shoqërore. Ai u njoh për herë të parë në 2001, [5] edhe pse ende nuk është në DSM-5 ose ndonjë manual të ngjashëm. [6] [7] [8] [5]

Reagimet ndaj tingujve të shkaktuar variojnë nga bezdisja në zemërim, me aktivizimin e mundshëm të përgjigjes luftë ose arratisje . Përgjigjet e mizofonisë nuk duket se shkaktohen nga forca e zërit, por nga modeli ose kuptimi i tij specifik për dëgjuesin. Shkaktarët janë zakonisht stimuj të përsëritur dhe janë kryesisht, por jo ekskluzivisht, të lidhur me trupin e njeriut, të tillë si përtypja, ngrënia, përplasja e buzëve, gërvishtja, kollitja, pastrimi i fytit, nuhatja dhe gëlltitja. Pasi të zbulohet një stimul nxitës, njerëzit me mizofoni mund të kenë vështirësi të shpërqendrohen nga stimuli dhe mund të përjetojnë vuajtje, shqetësim dhe/ose dëmtim në funksionimin social, profesional ose akademik. Shprehja e simptomave të misofonisë ndryshon, si dhe ashpërsia, e cila varion nga e lehtë në të rëndë. Disa njerëz me misofoni janë të vetëdijshëm se reagimet e tyre ndaj shkaktarëve misofonikë janë në disproporcion me rrethanat. Simptomat e misofonisë zakonisht vërehen për herë të parë në fëmijëri ose në adoleshencë të hershme. [4]

  1. ^ Sanchez TG, Silva FE (2017). "Familial misophonia or selective sound sensitivity syndrome : evidence for autosomal dominant inheritance?". Brazilian Journal of Otorhinolaryngology. 84 (5): 553–559. doi:10.1016/j.bjorl.2017.06.014. PMC 9452240. PMID 28823694. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Bruxner_2016
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Cavanna_2015
  4. ^ a b Swedo SE, Baguley DM, Denys D, Dixon LJ, Erfanian M, Fioretti A, etj. (2022). "Consensus Definition of Misophonia: A Delphi Study". Frontiers in Neuroscience. 16: 841816. doi:10.3389/fnins.2022.841816. PMC 8969743. PMID 35368272. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "Swedo_2022" defined multiple times with different content
  5. ^ a b Jastreboff MM, Jastreboff PJ (2001). "Components of decreased sound tolerance: hyperacusis, misophonia, phonophobia" (PDF). ITHS News: 5–7. Arkivuar (PDF) nga origjinali më 16 shkurt 2023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Brout JJ, Edelstein M, Erfanian M, Mannino M, Miller LJ, Rouw R, etj. (2018). "Investigating Misophonia: A Review of the Empirical Literature, Clinical Implications, and a Research Agenda". Frontiers in Neuroscience. 12: 36. doi:10.3389/fnins.2018.00036. PMC 5808324. PMID 29467604. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ Taylor S (qershor 2017). "Misophonia: A new mental disorder?". Medical Hypotheses. 103: 109–117. doi:10.1016/j.mehy.2017.05.003. PMID 28571795. Arkivuar nga origjinali më 16 shkurt 2023. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Brout JJ, Edelstein M, Erfanian M, Mannino M, Miller LJ, Rouw R, etj. (2018). "Investigating Misophonia: A Review of the Empirical Literature, Clinical Implications, and a Research Agenda". Frontiers in Neuroscience (në anglisht). 12: 36. doi:10.3389/fnins.2018.00036. PMC 5808324. PMID 29467604.