Jump to content

Muri i Madh i Gjelbër (Afrikë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muri i Madh i Gjelbër ose Muri i Madh i Gjelbër i Saharasë dhe Sahelit (frëngjisht: Grande Muraille Verte pour le Sahara et le Sahel; arabisht: as-Sūr al-ʾAkhḍar al-ʿAẓīm) është një projekt i miratuar nga Bashkimi Afrikan në vitin 2007, fillimisht u konceptua si një mënyrë për të luftuar shkretëtirëzimin në rajonin e Sahelit dhe për të frenuar zgjerimin e shkretëtirës së Saharasë, duke mbjellë një mur pemësh që shtrihen në të gjithë Sahelin nga Xhibuti, Xhibuti në Dakar, Senegal. Dimensionet origjinale të "murit" do të ishin 15 km i gjerë dhe 7,775 km i gjatë, por programi u zgjerua për të përfshirë kombet si në Afrikën veriore ashtu edhe në atë perëndimore. Koncepti evoluoi në promovimin e teknikave të vjeljes së ujit, mbrojtjen e gjelbërimit dhe përmirësimin e teknikave indigjene të përdorimit të tokës, me qëllim krijimin e një mozaiku të peizazheve të gjelbra dhe produktive në të gjithë Afrikën e Veriut.[1] Më vonë ajo miratoi pikëpamjen se kufijtë e shkretëtirës ndryshojnë në bazë të variacioneve të reshjeve.[2]

Qëllimi i vazhdueshëm i projektit është të rivendosë 100 milion hektarë tokë të degraduar dhe të kapë 250 milion ton dioksid karboni dhe të krijojë 10 milion vende pune në këtë proces deri në vitin 2030.

Projekti është një përgjigje ndaj efektit të kombinuar të degradimit të burimeve natyrore dhe thatësirës në zonat rurale. Ai kërkon të ndihmojë komunitetet të zbusin dhe përshtaten me ndryshimet klimatike, si dhe të përmirësojnë sigurinë ushqimore. Popullsia e Sahelit pritet të dyfishohet deri në vitin 2039, duke theksuar rëndësinë e ruajtjes së prodhimit të ushqimit dhe mbrojtjes së mjedisit në zonë.[3]

  1. ^ Morrison, Jim. "The "Great Green Wall" Didn't Stop Desertification, but it Evolved Into Something That Might". Smithsonian Magazine (në anglisht). Marrë më 2021-05-01.
  2. ^ Raman, Spoorthy (2023-08-03). "Progress is slow on Africa's Great Green Wall, but some bright spots bloom". Mongabay Environmental News (në anglishte amerikane). Marrë më 2023-08-27.
  3. ^ Puiu, Tibi (2019-04-03). "More than 20 African countries are planting a 8,027-km-long 'Great Green Wall'". ZME Science (në anglishte amerikane). Marrë më 2019-04-16.