Jump to content

Mus'haf

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muṣḥaf al-Tajwīd, i shtypur me shkronja me ngjyra për të lehtësuar leximin e Kuranit me Texhvid.

Mus'haf (arabisht: مُصْحَفْ, shumës مَصَاحِف maṣāḥif) është një fjalë arabe për një kodeks ose koleksion fletësh, por gjithashtu i referohet një kopjeje të shkruar të Kuranit.[1] Kapitujt e Kuranit, të cilët muslimanët besojnë se janë shpallur gjatë një periudhe 23-vjeçare në jetën e Muhamedit, janë shkruar në copa të ndryshme letre gjatë epokës së Muhamedit. Dy dekada më vonë, këto letra u mblodhën në një vëllim nën kalifin e tretë, Uthman ibn Affan, dhe ky koleksion ka formuar bazën e të gjitha kopjeve të shkruara të Kuranit deri në ditët e sotme.[2]

Në arabisht, al-Qur’ān do të thotë 'Recitim', dhe Islami thotë se ai u recitua gojarisht nga Muhamedi pasi e mori atë nëpërmjet engjëllit Xhibril. Fjala muṣḥaf ka për qëllim të bëjë dallimin midis recitimeve të Muhamedit dhe Kuranit fizik të shkruar. Ky term nuk shfaqet në vetë Kuranin, megjithëse i referohet vetes si një kitāb (كِتَابٌ), ose libër ose shkrime, nga yaktubu (يَكْتُبُ) ose për të shkruar, në shumë vargje.[3][4]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Wehr, Hans. A Dictionary of Modern Written Arabic (PDF) (në anglisht) (bot. 3rd). Spoken Language Services Inc. fq. 523. Marrë më 27 qershor 2018.
  2. ^ Wheller, Brannon M. Prophets in the Quran: An Introduction to the Quran and Muslim Exegesis, Continuum Books, 2002, p. 5.
  3. ^ Kuran 2:2, Kuran 3:3, Kuran 29:48
  4. ^ Madigan, Daniel. The Qur'an's Self-Image: Writing and Authority in Islam's Scripture, Princeton University Press, 2001.