Texhvidi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mus'haf Al Tajwid, me shkronja të ngjyrosura që të kuptohet më lehtë leximi i Kuranit

Texhvidi (Arabisht:تجويد‎) është fjalë arabe që do të thotë "shqiptim të saktë", i referohet rregullave gjatë recitimit të Kuranit. Texhvidi është farz kur lexohet Kurani.

Kalkala[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pesë shkronja e qalqalah janë bashkëtingëllore ق ط ب ج dhe د. Qalqalah është një fryrje e lehtë tek bashkëtingëlloret ku zanore nuk thuhen, si sukuni, shehdidi ose në fund të fjalës. "Fryrje më e vogël" ndodh ku shkronja është në mes ose në fund, por lexohet në fjalën tjetër. "Fryrje e mesme" jepet ku shkronja është në fund, por nuk përcjellet me shehdid, si për shembull në fund të ajetit të parë të sures Felek: قُلۡ أَعُوذُ بِرَبِّ ٱلۡفَلَقِ‎

"Fryrje e madhe" është ku shkronja është fund të fjalës dhe përcjellet me shehdid, si për shembull në fund të ajetit parë të sures Mesed: تَبَّتۡ يدَاۤ اَبِیۡ لَهَبٍ وَّ تَبَّ ‎

Burim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]