Suretu el-Felek

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Suretu El Felek)
Shko te: navigacion, kërko
Suretu el-Felek(në shqip quhet: kaptina e agimit, e sabahut). Është kaptina 113
e zbritur në Mekë pas surës El Fil. Ajete: 5. 
E radhitur në Kur'an me përkthim e komentim në gjuhën shqipe.

Përmbajtja[redakto | redakto tekstin burimor]

Kaptina e shpallur nga Muhamedi s.a.u.s., është mësim për njerëzit që kërkojn mbështetjen e mbrojtjen e Zotit xh.sh. prej dëmit të çdo krijese, prej dëmit të njerëzve të prishur të cilët veprojnë nën mbrojtjen e errësirës së natës, prej dëmit të ziliqarit kur vepron sipas zilisë prej dëmit të mashtruesve si magjistarë e falltorë etjer.

1) thuaj: I mbështetem Zotit xh.sh. të agimit, 
2) prej dëmit të ç'do krijese, që ai e krijoi.
3) dhe prej errësirës së natës kur ngryset plotësisht.
4) dhe prej dëmit të atyre që lidhin  dhe fryejnë nyja.
5) edhe prej dëmit të smirëkeqit kur vepron sipas smirës.

Përbërja[redakto | redakto tekstin burimor]

(kaptina al'felek) në arabisht dhe me shqiptim fonetik.

 بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  (Bismi'lahi-arr'hmeni-al'rrahim)

قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ (١) مِنْ شَرِّ مَا خَلَقَ (٢) وَمِنْ شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ (٣) وَمِنْ شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ (٤) وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ

fonetikë:

Kul audhu bibirabi-al'faleki, min sherri ma-krhelek, ua min sherri rasefin idha-uakeba, ua min sharri anafatheti fi-al'ukedi, ua min sherri hasedin idha haseda.

(për një shqiptim më të saktë shikoni alfabetin arab).

përkthimi:

Thuaj i mbështetem Zotit xh.sh. të agimit, prej dëmit të çdo krijese, që Ai e krijoi. Dhe prej errësirës së natës kur ngryset plotësisht. Dhe prej dëmit të atyre që lidhin dhe fryejnë nyja. Edhe prej dëmit të smirëkeqit kur sipas smirës vepron.

Komente[redakto | redakto tekstin burimor]

Tjera të dhëna[redakto | redakto tekstin burimor]

Sureja Felek dhe Nas 

Sureja Felek është sureja e 113-të, kurse sureja Nas, është e 114-ta dhe e fundit. 

Transmeton Ukbe b. Amir el Xhuhenij r.a. se Pejgamberi sal-lallahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Sonte më janë zbritur ajete të cilat asnjëherë më parë nuk janë zbritur! Sureja Felek dhe surja Nas”.55 

Nga Aisha r.a.h. se Pejgamberi salallahu alejhi ve selem ka thënë: “Me të vërtetë, kur Pejgamberi salallahu alejhi ve selem shkonte në shtratin e tij në mbrëmje, i bashkonte duart e tij dhe frynte në to, pastaj lexonte: Kul huvallahu Ehad, Felek dhe Nas, pastaj e prekte të gjithë trupin duke filluar prej koke, këtë e përsëriste tre herë”.56

Shih edhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Wikibooks:Category
Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
Commons-logo.svg         Wikimedia Commons ka materiale multimediale në lidhje me: Category:Qur'an

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]