Muzeu Pedagogjik Jan Amos Komenski në Pragë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Muzeu dhe Biblioteka J. A. Komenenski në Pragë - Hyrja kryesore - Rruga Valdstejnska 20

Muzeu Pedagogjik Jan Amos Komenski ( ) është një institucion në Pragë që u krijua në vitin 2011 nga bashkimi i dy institucioneve: Muzeu Pedagogjik (Valdstejnska 5) dhe Biblioteka Pedagogjike e Jan Amos Komenskit (Jeruzalemska 12). Muzeu Pedagogjik i Jan Amos Komenskit ka dhënë një kontribut të çmuar në zhvillimin e mëtutjeshëm të studimeve komeniologjike.

Muzeu i Jan Amos Komenskit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu u krijua në vitin 1892 në Pragë si një shprehje e përpjekjeve të mësuesit çek për të ruajtur dhe dokumentuar traditat e sistemit shkollor dhe pedagogjisë çeke. Është një nga muzetë më të vjetër në Republikën Çeke. Që nga viti 1991, ajo i përket Ministrisë së Arsimit, Rinisë dhe Sporteve të Republikës Çeke. Muzeu është një qendër kërkimore dhe burimore e fokusuar në historinë e arsimit çek, pedagogjisë, mësuesve dhe arsimimit, duke iu referuar jetës, punës dhe trashëgimisë së John Amos Comenius .

Që nga viti 1996, ajo ka gjetur një vendndodhje të re në ndërtesat historike që datojnë nga shekulli i 14-të: shtëpitë e Diellit të Artë dhe Anijes së Artë.

Koleksionet përfshijnë artikuj bibliotekë të specializuar në zhvillimin e arsimit çek në kontekstin evropian, një arkivë dokumentesh të shkruara nga autorë klasikë në fushën e pedagogjisë (duke përfshirë të ashtuquajturin Slavín), një foto-arkivë dhe një koleksion mësimesh të çmuara. ndihmat duke përfshirë fotografitë e shkollës, fletët grafike, printimet artistike dhe hartat.

Arkivi Přemysl Pitter dhe Olga Fierz përbën një pjesë të pandashme të muzeut.

Biblioteka Pedagogjike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biblioteka Pedagogjike e Jan Amos Komenskit në Pragë është një bibliotekë pedagogjike e specializuar publike që përmban libra dhe revista të arsimit, edukimit dhe shkencave të ngjashme. Fillimet e bibliotekës janë të lidhura ngushtë me historinë moderne të shtetit të pavarur Çekosllovak. Ajo u krijua në vitin 1919 si pjesë e Institutit Pedagogjik Çekosllovak Komenski / Comenius.

Lidhjet e jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu Pedagogjik i Jan Amos Komenskit (faqe interneti)