Muzeu i Kulturës Romane

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Muzeu i Kulturës Romane në Brno, Republika Çeke

Muzeu i Kulturës Romane (në Çeki ) është një institucion kushtuar historisë dhe kulturës së popullit Rom (Ciganët). Ndodhet në Brno, Republika Çeke .

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Muzeu u themelua në 1991 nga anëtarët e inteligjencës Romake Çeke, të udhëhequr nga Jana Horváthová, në periudhën e lirisë që pasoi Revolucionin Kadife në Çekosllovaki . Gjatë viteve të para, vendndodhja e tij u zhvendos nga një vend në tjetrin dhe institucioni luftoi me problemet financiare. Në Dhjetor 2000, ajo u zhvendos në ndërtesën e saj aktuale në Rrugën Bratislavská në Brno, që është qendra e komunitetit lokal Rom. Muzeu tani financohet nga buxheti i shtetit.

Më 1 Dhjetor 2005, u hap ekspozita e parë e përhershme.

Ekspozitat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekspozita e përhershme [1] përfshin 6 dhoma me një sipërfaqe prej 326m² . Ai i kushtohet jetës, kulturës dhe ngjarjeve të rëndësishme të romakëve gjatë migrimit të tyre nga India deri në ditët e sotme, me theks në situatën në tokat çeke gjatë periudhës 1945–1989.

Ekspozitat e përkohshme, kryesisht arti dhe fotografia, krijohen herë pas here.

Përveç ekspozitave, muzeu është gjithashtu një vend i hulumtimeve romake në Evropën Qendrore . Me një bibliotekë publike, studentët dhe njerëzit e tjerë të interesuar kanë një shans të zgjedhin nga më shumë se 3,000 botime (libra, revista, CD). Muzeu organizon leksione, koncerte, debate dhe kurse të gjuhës Rumane për publikun dhe profesionistët. Pasdite klubi hapet për fëmijët romë nga lagjja.

Libraria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burimet e bibliotekës përfshijnë punime të rëndësishme kërkimore dhe shtypin, letërsinë rome, artikuj të lajmeve Çeke dhe Sllovake (në lidhje me romët), artikuj të lajmeve për romët në gjuhë të huaj, përmbledhje të legjislacioneve, diskutime dhe debate.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]