Jump to content

Muzika programore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Muzika programore ose programi i muzikës është një lloj arti në muzike që tenton të japë muzikës një tregim ekstra-muzikor. Tregimi vetë mund t'i ofrohet audiencës në formën e shënimeve të programit, duke ftuar korrelacione imagjinative me muzikën. Një shembull klasik është fantasia e Simphonie e Hektor Berlioz, e cila lidhet me një seri të fantazive morbike të shkaktuara nga droga për dashurinë e pakrahasueshme të një poeti të ndjeshëm që përfshin vrasjen, ekzekutimin dhe vuajtjet e Ferrit. Zhanri arrin kulmin në veprat simfonike të Richard Strauss që përfshijnë transmetimet e aventurave të Don Kishotit, Till Eulenspiegel, jetës së brendshme të kompozitorit dhe një interpretim të filozofisë së Nietzsche-it të Superman-it. Pas Strauss, zhanri ra dhe veprat e reja me përmbajtje eksplicite narrative janë të rralla. Ende ky zhanër vazhdon të ushtrojë ndikim në muzikën e filmit, veçanërisht kur kjo mbështetet në teknikat e muzikës së vonë romantike.

Termi përdoret pothuajse ekskluzivisht në traditën evropiane të muzikës klasike, veçanërisht ato nga periudha e muzikës romantike të shekullit të 19-të, gjatë së cilës koncepti ishte popullor, por copat që përputhen me përshkrimin kanë qenë prej kohësh pjesë e muzikës. Termi zakonisht rezervohet për vepra thjesht instrumentale, dhe nuk përdoret, për shembull për Opera ose Lieder. Muzetë e lëvizjes së vetme orkestrale shpesh quhen poema simfonike.

Muzika absolute, nga ana tjetër, ka për qëllim të vlerësohet pa ndonjë referencë të veçantë për botën e jashtme.

Shembuj[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lexo më tej[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]