Muzika xhaz

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Xhazi është shkrirje e te shprehurit muzikor laik e shpirtëror e zezakeve amerikane me prejardhje afrikane dhe e elementeve muzikore evropiane. U paraqit ne mbarimim të shekullit XIX në Amerikë si rezultat i vuajtjeve nen roberin e te bardhëve. Karakteristike e tij është ritmi me akcent jo te drejte, forma josimetrike, sinkopat e shpeshta dhe intervalet e zbritura e te zvoguluara. Ndersa, improvizimi solistik a kolektiv mundeson thurrjen e atyperatyshem te pjeses muzikore. Keshtu eshte interpretuesinjeheresh kompozitor. Xhaz-bendi rendom perfshinte deri 8 anetare, big-bendi 12-16, te ndare ne grupin melodik dhe ritmik.

Gjate zhvillimit te tij ne shkullin XX, janë formuarstile (drejtime) e forma, shpesh, sipas vendeve :

 • Nju Oorleans stil,
 • Diksilend,
 • çikago-xhaz,
 • bluzi klasik,
 • bugi-vugi,
 • sving,
 • bibap,
 • xhaz progresiv,
 • svingu modern,
 • xhazi i lire,
 • etj.

Xhaziste/instrumentiste/këngëtaret të njohur kanë qenë e janë :

 • Luis Armstrong (burist, kengetar, kompozitor),
 • Glen Miler (klarinetist, kompozitor),
 • Ella Fixherland (këngëtare),
 • Djuk Elington (pianist, kompozitor),
 • Rej Çarls (pianist i verber, kengetar, kompozitor),
 • etj.

Nder kompozitor e instrumentiste shqiptare janë :

 • Alfred Kaqinari,
 • Shpetim Saraçi,
 • Shefqet Hoxha,
 • Elton Deda,
 • Ilir Bajri,
 • etj.