Nënshkrimi i Manastirit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nënshkrimi i Manastirit është nënshkrim i vitit 1015-1016 i mbretiti bullgar Ivan (Joan) Vlladisllav (1015-1018), nip i mbretit Samoil (997-1014). Në vitin 1956 ky nënshkrim është gjetur kur u rrënua xhamija e Çaushit në Manastir (maqedonisht Bitola), në Republikën e Maqedonisë. Sot ruhet në muzeun historik të qytetit të Manastirit.

Vlera e nënshkrimit qendron jo vetem në faktet konkrete historike, të cilat i jep por edhe sepse konfirmon dhe faktet e tjera historike të karakterit të popullit bullgar të dinastisë dhe të shtetit të mbretit Samoill.

Përmbajtja e Nënshkrimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

. . . ndërtohet nga Joani, vetëmbajtesi bullgar . . . Me ndihmën dhe lutjet e shënjtrores tonë Shën Maria, si dhe me ndërhyrjen e dymbëdhjete dhe dy apostojve të mëdhenj. Kjo kalajë ishte ndërtuar për strehim dhe shpëtimin e jetës së bullgareve. Kalaja filloi të ndërtohej në muajin tetor, ditën e 20-të në Bitolë dhe përfundoi në muajin . . . në fund. Ai mbret dhe vetëmbajtes ishte me prejardhje bullgare dhe nip i dy besnikeve Nikolla dhe Ripsimija djalit të Aronit, i cili është vëlla i mbretit Samoil, vetëmbajtes dhe të dy shëmben nga . . . ushtria greke të mbretit Vasilij, ku ishte grabitur flori . . . . . . por ky mbret i madh u shëmb nga mreti Vasilij në vitin 6522 nga krijimi i botës (1014) . . . në fund të atij viti.

Literatur[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Тъпкова - Заимова, Василка. Как Йордан Заимова възстанови Битолския надпис на Иван Владислав
  • Заимов, Йордан. Битолският надпис на цар Иван Владислав, самодържец български. Епиграфско изследване, София 1970
  • Заимов, Йордан. Битольская надпись болгарского самодержца Ивана Владислава, 1015-1016, Вопросы языкознания, 28, 1969, 6, с. 123-133;
  • Мошин, Владимир. Битољска плоча из 1017. год., Македонски jазик, ХVІІ, 1966, с.51-61;
  • Мошин, Владимир. Уште за битолската плоча од 1017 година, Историjа, 7, 1971, 2, с. 255-257
  • Томовић, Г. Морфологиjа ћирилских натписа на Балкану. Историjски институт. Посебна издања, 16, 1974, с.33
  • Mathiesen R. The Importance of the Bitola Inscription for Cyrilic Paleography, The Slavic and East European Journal,21, Bloomington 1977, 1, p. 1-2