Jump to content

Nacionalizmi romantik

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Liria në barrikada, duke mishëruar pikëpamjen romantike të Revolucionit Francez të 1830, i njohur gjithashtu si Revolucioni i korrikut; piktori i saj Eugène Delacroix shërbeu gjithashtu si deputet i zgjedhur

Nacionalizmi romantik është forma e nacionalizmit në të cilën shteti pretendon legjitimitetin e tij politik si pasojë organike e unitetit të atyre që qeveris. Kjo përfshin faktorë të tillë si gjuha, raca, etnia, kultura, feja dhe zakonet e kombit në kuptimin e tij parësor të atyre që kanë lindur brenda kulturës së tij. Ai mund të zbatohet si për nacionalizmin etnik ashtu edhe për nacionalizmin qytetar. Nacionalizmi romantik u ngrit si reagim ndaj hegjemonisë dinastike ose perandorake, e cila vlerësonte legjitimitetin e shtetit nga lart e poshtë, që buronte nga një monark ose një autoritet tjetër, që justifikonte ekzistencën e tij.

Ndër temat kryesore të romanticizmit dhe trashëgimisë së tij më të qëndrueshme, pohimet kulturore të nacionalizmit romantik kanë qenë gjithashtu qendrore në artin dhe filozofinë politike pas-Iluminizmit. Që nga trazirat më të hershme, me fokusin e tyre në zhvillimin e gjuhëve dhe folklorit kombëtar, dhe vlerën shpirtërore të zakoneve dhe traditave lokale, deri te lëvizjet që do të rivizatonin hartën e Evropës dhe do të çonin në thirrje për vetëvendosje të kombësive, nacionalizmi ishte një nga çështjet kryesore të romanticizmit, përcaktimi i roleve, shprehjeve dhe kuptimeve të tij. Nacionalizmi romantik, si rezultat i këtij ndërveprimi midis prodhimit kulturor dhe mendimit politik, u bë "festimi i kombit (i përcaktuar në gjuhën, historinë dhe karakterin e tij kulturor) si një ideal frymëzues për shprehjen artistike; dhe instrumentalizimi i kësaj shprehje në ndërgjegjen politike - duke ngritur".[1]

Historikisht në Evropë, viti ujor për nacionalizmin romantik ishte 1848, kur një valë revolucionare u përhap në të gjithë kontinentin; revolucione të shumta nacionaliste ndodhën në rajone të ndryshme të fragmentuara (si Italia) ose shtete shumëkombëshe (si Perandoria Austriake). Ndërsa fillimisht revolucionet ranë në duart e forcave reaksionare dhe rendi i vjetër u rivendos shpejt, revolucionet e shumta do të shënonin hapin e parë drejt liberalizimit dhe formimit të shteteve kombëtare moderne në pjesën më të madhe të Evropës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Joep Leerssen, "Notes towards a Definition of Romantic Nationalism", Romantik: Journal for the Study of Romanticisms, 2.1 (2013): 9-25 (28).