Legjitimiteti (politik)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
John Locke, i cili argumentoi se pëlqimi i të qeverisurve jep legjitimitet politik.

shkencën politike, legjitimiteti është e drejta dhe pranimi i një autoriteti, zakonisht një ligj ose një regjim qeverisës. Ndërsa autoriteti tregon një pozicion specifik në një qeveri të vendosur, termi legjitimitet tregon një sistem qeverisjeje - ku qeveria tregon "sferën e ndikimit". Një autoritet i parë si legjitim shpesh ka të drejtën dhe justifikimin për të ushtruar pushtetin. Legjitimiteti politik konsiderohet një kusht themelor për qeverisjen, pa të cilin një qeveri do të pësojë bllokime legjislative dhe kolaps. Në sistemet politike ku nuk është kështu, regjimet jopopullore mbijetojnë sepse konsiderohen legjitime nga një elitë e vogël me ndikim.[1]filozofinë politike kineze, që nga periudha historike e dinastisë Zhou (1046–256 p.e.s.), legjitimiteti politik i një sunduesi dhe i qeverisë rrjedh nga Mandati i Qiellit, dhe sundimtarët e padrejtë që humbën mandatin e thënë kështu humbën të drejtën për të sunduar njerëzit.

Në filozofinë morale, termi legjitimitet shpesh interpretohet pozitivisht si statusi normativ i dhënë nga një popull i qeverisur institucioneve, zyrave dhe veprimeve të guvernatorëve të tyre, bazuar në besimin se veprimet e qeverisë së tyre janë përdorime të përshtatshme të pushtetit nga një qeveri e krijuar ligjërisht.[2]

Shoqëruesi britanik i epokës së iluminizmit, John Locke (1632-1704) tha se legjitimiteti politik rrjedh nga pëlqimi i qartë dhe i nënkuptuar popullor i të qeverisurve: "Argumenti i Traktatit [të Dytë] është se qeveria nuk është legjitime nëse nuk kryhet me pëlqimin e të qeverisurve”. Filozofi politik gjerman Dolf Sternberger tha se "[l]legjitimiteti është themeli i një pushteti të tillë qeveritar që ushtrohet, si me vetëdijen nga ana e qeverisë se ka të drejtën për të qeverisur, ashtu edhe me njëfarë njohjeje nga të qeverisurit e kësaj të drejte. ". Sociologu politik amerikan Seymour Martin Lipset tha se legjitimiteti "përfshin gjithashtu kapacitetin e një sistemi politik për të krijuar dhe ruajtur besimin se institucionet ekzistuese politike janë ato më të përshtatshmet dhe më të përshtatshmet për shoqërinë". Politologu amerikan Robert A. Dahl e shpjegoi legjitimitetin si një rezervuar: për sa kohë që uji është në një nivel të caktuar, stabiliteti politik ruhet, nëse ai bie nën nivelin e kërkuar, legjitimiteti politik rrezikohet.[3]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dahl, Robert A. Polyarchy: Participation and Opposition (pp. 124–188). New Haven (Connecticut) and London: Yale University Press, 1971
  2. ^ Phelps, Martha Lizabeth (dhjetor 2014). "Doppelgangers of the State: Private Security and Transferable Legitimacy". Politics & Policy. 42 (6): 824–849. doi:10.1111/polp.12100. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Dahl, Robert A. Polyarchy: Participation and Opposition (pp. 124–188). New Haven (Connecticut) and London: Yale University Press, 1971