Namazi i Duhasë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Namazi i Duhasë është namaz vullentar, ky namaz fillon pak para namazit të drekës. Kur ky namaz fillohet të falet në fillim të kohës quhet namazi ishraaq.[1] Namazi i duhasë ka 100 të mira për atë që e fal. All-llahu Teale 25 nga këto të mira i jep në ahiret dhe 75 nga këto i jep në ketë botë. Nga kjo del që personi i cili fal namazin e duhasë nuk do të ketë vështiresi në ketë botë. Namazi i duhasë falen 45 minuta pas lindjes së djellit deri para namazit te yles.

Numri i reqateve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sa i i përket numrave të reqateve, nuk ka ndonjë hadith i cili thotë ndonjë numër të saktë, por thuhet se Muhammedi i ka falur katër reqate ose ma shumë se katër dhe ndonjëhere i ka falur me tetë reqate siq ka vepruar në ditën e pushtimit të Mekës. Sidoqoftë ka mendime të ndryshme lidhje me këtë. Medh'hebi Maliki dhe Hanbeli janë të mendimit se duhet namazi i duhasë duhet falur me tetë reqate. Ndërsa Hanefitë dhe Shafiitë janë të mendimit se namazi i duhasë duhet të falur me dymbëdhjetë reqate dhe me këtë janë bazuar në një hadith i cili ka dobësi i cili thotë se Muhammedi ka thënë: kush e fal namazin e duhasë me dymbëdhjetë reqate, Allahu do t'ia ndërtojë një shtëpi prej arit në xhenet.[2] Por mendimi i saktë është se namazi i Duhasë mund të falet me sa reqate dëshiron për derisa ky namaz falet dy nga dy.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "The time of Duha prayer". islamqa.info. Marrë më 2011-11-28. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Number of rak'ahs in Duha prayer". islamqa.info. Marrë më 2014-11-05. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)