Nanometri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nanometri (gr. νάνος = imtë dhe gr. μέτρον = matës, masë), është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi nano. Është e njëmijta pjesë e mikrometrit dhe shkruhet me simbolin nm.

Nanometri si shprehje përdoret në lëmi të ndryshme të shkencës dhe në jetën e përditshme kur flitet për gjatësi të nivelit më të imtë. Këtu përdoren edhe shprehjet si gjatësi të nivelit nanometrike. Për matjen e objekteve të këtij niveli nevojiten instrumente të posaçme.

Gjatësia prej një nanometri është sa gjatësia e përafërt në mesë të katër atomeve që gjenden njëri pas tjetrit në një copë metali. Copëzat më të vogla të dukshme me mikroskop drite, që mund të shihen janë diku 500nm të mëdha. Për hulumtimet më të thella përdoren instrumente tjera. Koha në të cilën gjendemi sot, për shkake të shkallës së zhvillimit të teknologjisë së lartë në nivelit nanometrik, shpesh nga shkencëtarët thirret si nano era.

Konvertimi i gjatësisë së shprehur në nanometra, në metra :

1nm =1000pm = 10-9m = 0,000 000 001m dhe 1m =109nm = 1 000 000 000nm

Shiko dhe këtë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]