Jump to content

Nanotub karboni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Nanotub karboni zigzag me një mur rrotullues.

Një nanotub karboni (CNT) është një tub i bërë nga karboni me një diametër në intervalin nanometër (nanoshkallë). Ata janë një nga alotropet e karbonit.

Nanotubat e karbonit me një mur (SWCNTs) kanë diametër rreth 0,5-2,0 nanometra, rreth 100,000 herë më të vogla se gjerësia e një floku të njeriut. Ato mund të idealizohen si prerje nga një fletë grafeni dydimensionale e mbështjellë për të formuar një cilindër të zbrazët.

Nanotubat karboni me shumë mure (MWCNTs) përbëhen nga nanotuba karboni me një mur të mbivendosur në një strukturë të mbivendosur tub-në-tub. Nanotubat e karbonit me dy dhe tre mure janë raste të veçanta të MWCNT.

Nanotubat e karbonit mund të shfaqin veti të jashtëzakonshme, të tilla si forca e jashtëzakonshme[1] në tërheqje dhe përçueshmëri termike[2] për shkak të nanostrukturës së tyre dhe forcës së lidhjeve midis atomeve të karbonit. Disa struktura SWCNT shfaqin përçueshmëri të lartë elektrike ndërsa të tjerat janë gjysmëpërçues. Përveç kësaj, nanotubat e karbonit mund të modifikohen kimikisht. Këto veti pritet të jenë të vlefshme në shumë fusha të teknologjisë, si elektronika, optika, materialet e përbëra (duke zëvendësuar ose plotësuar fibrat e karbonit), nanoteknologjia dhe aplikime të tjera të shkencës së materialeve.

Vetitë e parashikuara për SWCNT ishin joshëse, por një rrugë për sintetizimin e tyre mungonte deri në vitin 1993, kur Iijima dhe Ichihashi në NEC dhe Bethune et al. në IBM zbuloi në mënyrë të pavarur se karboni bashkë-avullues dhe metale kalimtare si hekuri dhe kobalti mund të katalizojnë në mënyrë specifike formimin e SWCNT. Këto zbulime nxitën kërkime që arritën të rrisin ndjeshëm efikasitetin e teknikës së prodhimit katalitik dhe çuan në një shpërthim pune për të karakterizuar dhe gjetur aplikime për SWCNT.

  1. ^ Yu MF, Lourie O, Dyer MJ, Moloni K, Kelly TF, Ruoff RS (janar 2000). "Strength and breaking mechanism of multiwalled carbon nanotubes under tensile load". Science. 287 (5453): 637–640. Bibcode:2000Sci...287..637Y. doi:10.1126/science.287.5453.637. PMID 10649994. S2CID 10758240. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Sadri R, Ahmadi G, Togun H, Dahari M, Kazi SN, Sadeghinezhad E, Zubir N (28 mars 2014). "An experimental study on thermal conductivity and viscosity of nanofluids containing carbon nanotubes". Nanoscale Research Letters. 9 (1): 151. Bibcode:2014NRL.....9..151S. doi:10.1186/1556-276X-9-151. PMC 4006636. PMID 24678607. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)