Ndihmë diskutim:Përmbajtja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Alfabeti yne eshte i perjetshem[redakto tekstin burimor]

                     Alfabeti yne eshte I perjetshem

-Gjuha shqipe eshte nje nder gjuhet me te vjetra ne ballkan.Ajo eshte vazhdim I Ilirishtes.Me 14 Nentor-22-nentor 1908 ne Manastir u mbajt tubimi I dijetareve shqiptar per shqyrtimin e alfabetit te gjuhes shqipe. -Ne kete kongres ishin te pranishem 32 delegate te ardhur nga te gjitha anet e Shqiperis si dhe nga shqiptaret e Romanis,Italis,Greqis,Turqis,Egjiptit,Amerikes etj.Si kryetar ne kete kongres u zgjodh “Gjergj Fishta’’ Sekretare e komisionit u zgjedh Parashqevi Qiriazi e cila ishte mesuese e shkolles se vajzave ne Korce.Nenkryetar u zgjodh “GRIGOR-CILKU nga Korca si dhe 11 antare te tjer.Ne ate kongres merrnin pjese edhe shqiptar me etnitete te ndryshme:musliman,katolik,ortodoks,protestantqe te gjithe se bashku per aritjen e nje qellimi te madh kombetar.Prifti katolik Gjergj Fishtanga Shkodra u dha nje fjalim ku preken te gjithe pjesmarresit.Kerkesat e kombetaristeve ishin qe gjuha shqipe mos te shkruhej as me shkronja arabe e as me shkronja grekepor me alfabetin e gjuhes shqipeqe ka 36 shkronja 7-zanore dhe 29- bashktingellore. -Ne manastir u hap shtypshkronja e pare e cila formohej nga nje grup tregtare shqiptare muslimann,aty ishin te punesuar 17 persona qe punonin me nje makin elektrike qe vihej ne levizje me dore,per te shtypur tekstet shkollore. -Shume atdhetar mundin e plot e shperndane gjuhen shqipe neper trojet tona si pershembull:Petro nini Luarasi e perhapi gjuhen ne rrethin e Korces. SHKRIMET E PARA TË GHUHËS SHQIPE DHE AUTORËT E PARË SHQIPTARË


Gjuha shqipe është e vjetër sa edhe vet populli shqiptar. Mirëpo, me shkrimet e para të gjuhës sonë, deri sot, janë marrë shumë studiues shqiptarë dhe të huaj, të cilët nuk kanë mundur ta japin fjalën e tyre të fundit. Shkenca e gjuhësisë, deri sot ka zbuluar dokumentet e para të gjuhës sonë të cilat janë shkruar në shekullin XIV përkatësisht në kohën e Skënderbeut.

Këto janë vetëm tri copëza dokumentesh të cilat shënojnë fillet e letërsisë sonë :


1. « Formula e pagëzimit », e shkruar në vitin 1462, të cilën e kishte shkruar kryepeshkopi i Durrësit Pal Engjëlli ( i lindur më 1417, vdekur më 1469), i cili kishte qenë këshilltar i Skënderbeut. Teksti : « …Unë të pagëzoj për emër të atit e të birit e të shpirtit të shenjt ! …» Teksti origjinal : (Unte paghesont peremenit Atit et birit et spertit senit) Autori porosiste të gjithë shqiptarët, që në raste të pamundësisë për të shkuar në kishë, ata t’i pagëzonin vet fëmijët e tyre në shtëpi duke e thënë shqip këtë fjali.

2. « Perikopeja e ungjillit të pashkës * » është një tjetër shkrim në gjuhën tonë që është gjetur si dorëshkrim i shkruar në alfabetin grek në shek. XIV. Është shkruar në dialektin e jugut. Edhe kjo shkresë është e karakterit fetar.

3. « Fjalori » i Arnold fon Harfit, është një dokument, ku udhëtari gjerman Arnold Fon Harfi, ( udhëtar gjerman) duke udhëtuar nëpër Evropë, ndalet në Durrës më vitin 1497, ku shënoi pak fjalë dhe fraza shqipe.

Këto pra janë tri dokumentet e para të shqipes së shkruar, por libri i parë i gjuhës shqipe është « Meshari » i Gjon Buzukut e shkruar në vitin 1555.