Jump to content

Nemes

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Maska e arte nga mumja e Tutankamunit e veshur me nemes.

Nemes ishin pjesë të rrobave të kokës me shirita të veshur nga faraonëtEgjiptin e lashtë.[1] Mbulonte tërë kurorën dhe pjesën e pasme të kokës dhe napën e qafës (nganjëherë edhe duke u zgjatur paksa poshtë shpinës) dhe kishte llapë, dy kthesa të mëdha të varura pas veshëve dhe para të dy supeve.[2] Ndonjëherë ishte e kombinuar me kurorën e dyfishtë,[3] pasi është në statujët e Ramesses IIAbu Simbel. Pamja më e hershme e nemes, së bashku me një uraeus, është etiketa e fildishtë e Den nga Dinastia e Parë. Nuk është një kurorë në vetvete, por prapë simbolizon fuqinë e faraonit.

  1. ^ Kathryn A. Bard, Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt, Routledge 1999, p.412
  2. ^ Watson Early Mills, Roger Aubrey Bullard, Mercer Dictionary of the Bible, Mercer University Press 1990, p.679
  3. ^ Max Pol Fouchet, Rescued Treasures of Egypt, McGraw-Hill 1965, p.208