Nepotizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Benjamin Harrison, arkëtar i Spitalit Guy në Londër, u shfaq si një figurë dominuese kryesuese, me nepotizmin e Sir Astley Cooper që kishte miratimin e tij të heshtur.

Nepotizmi është një avantazh, privilegj ose pozicion që u jepet të afërmve në një profesion ose fushë. Këto fusha mund të përfshijnë, por nuk kufizohen në, biznesin, politikën, akademinë, argëtimin, sportin, fitnesin, fenë dhe aktivitete të tjera. Termi filloi me caktimin e nipave në poste të rëndësishme nga papët dhe peshkopët katolikë.

Nepotizmi është kritikuar që nga kohërat e lashta nga disa filozofë, duke përfshirë Aristotelin, Valluvarin dhe Konfucin, duke e dënuar atë si të lig dhe të pamatur.

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi vjen nga fjala italiane nepotismo, e cila bazohet në rrënjën latine nepos që do të thotë nip. Që nga mesjeta dhe deri në fund të shekullit të 17-të, disa papë dhe peshkopë katolikë - të cilët kishin marrë betimet e dëlirësisë dhe, për rrjedhojë, zakonisht nuk kishin pasardhës të tyre legjitimë - u dhanë nipërve të tyre pozita të tilla preferencash që shpesh u jepeshin nga baballarët. djemtë.

Disa papë ngritën në kardinal nipërit dhe të afërmit e tjerë. Shpesh, emërime të tilla ishin një mjet për të vazhduar një "dinastie" papale. Për shembull, Papa Callikstus III, kreu i familjes Borgia, bëri kardinalë dy nga nipërit e tij; njëri prej tyre, Rodrigo, më vonë përdori pozitën e tij si kardinal si një gur hapi drejt papatit, duke u bërë Papa Aleksandri VI. Aleksandri më pas ngriti Alessandro Farnese, vëllain e dashnores së tij, në kardinal; Farnese më vonë do të bëhej Papa Pali III.

Pali III u angazhua gjithashtu në nepotizëm, duke emëruar, për shembull, dy nipa, 14 dhe 16 vjeç, si kardinalë. Praktika më në fund u kufizua kur Papa Inocenti XII lëshoi demin Romanum decet Pontificem, në vitin 1692. Demi papal i ndaloi papët në çdo kohë të dhuronin prona, zyra ose të ardhura për çdo të afërm, me përjashtim të një të afërmi të kualifikuar (më së shumti) mund të bëhej kardinal.

Përmendet në letërsinë antike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në librin e dytë të letërsisë Kural, i cili formon një manual për qeveritë dhe korporatat, Valluvar sugjeron në lidhje me nepotizmin dhe favorizimin kështu: "Nëse zgjidhni një person të papërshtatshëm për punën tuaj vetëm sepse e doni dhe ju pëlqen, ai do t'ju çojë drejt marrëzi të pafundme." Sipas tij, nepotizmi është edhe i keq edhe i pamatur.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]