Nikë Gjeloshi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Dr. Nikë Gjeloshi, Doktor i shkencave politike. Ka lindë në Rakoc, Kosovë.

Shkollen fillore e ka kryer në Irzniq, Normalen në Pejë, Fakultetin e shkencave Politike - Politologjinë në Universitetin e Zagrebit. Në Universitetin e Zagrebit ka kryer edhe studimet pasuniversitare. Ka doktorue shkencat politike. Ka punuar gazetar në Radiotelevizionin e Prishtinës.

Nga viti 1982 – 1989 është sekretar i Sektorit për sistem politik në Lidhjën socialiste të Kosovës. Në vitin 1985, bashkhartues i Dokumentit „Perdorimi i Flamujve në Kosovë“, i cili dokument behet shkas qe për një kohë të mos ndryshohet Flamuri shqiptar në Kosovë. Në vitin 1986 hartues i Strukturës zgjedhore të delegatëve të Dhomave të Kuvendit të Kosovës dhe delegatëve nga Kosova në Dhomat e Kuvendit Federativ të Ish - Jugosllavisë. Qendrimi politik: shqiptarët te perfaqësohen 51.7%, nderkaq harton strukturë perfaqësuese të shqiptarëve 78% dhe zbatohet ajo strukturë e shqiptareve prej 78% në të gjitha nivelet e perfaqësimit në Kosovë dhe ish Federatën Jugosllave.

Vitin 1987 - 1988 është anëtar i Aktivit të Kosovës për ndryshime Kushtetuese dhe mbrojtës i subjektivitetit të Kosovës. Eshtë udheheqës i Grupit punues dhe hartues i „Analizës mbi Debatin publik për ndryshimet Kushtetuese“ në Kosovë. Eshtë kundershtues i Amendamentit të Bogdan Trifunoviqit qe „Kosova të trajtohet qeshtje e Serbisë“, gja qe kundershtimi i tij hudhë amendamentin e Trifunoviqit nga institucionet me të larta politike të ish Jugosllavisë.

Në shkurt 1989 është dergues dhe nenshkrues i dokumentit të Debatit publik mbi ndryshimet Kushtetuese delegatëve të Kuvendit te Kosovës qe të vendosin sipas deklarimit të popullit shqiptar. Vitin 1990 është njeri nga tre themeluesit e Partisë shqiptare demokristiane (e emerton atë Parti ”shqiptare”); është hartues i dokumenteve bazë të asaj Partie dhe nenkryetar i saj.

Vitin 1991 është anëtar i Këshillit Koordinues të Partive politike shqiptare në ish Jugosllavi dhe hartues i Platformes politike të atij Këshilli e njohur si Platforma e tre opcioneve politike shqiptare.Në janar 1991 arrinë të sjellë Delegacionin e UE në Kosovë. Angazhohet në Perendim për zgjidhjën e problemit te Kosovës.

Eshtë autor i Referendumit të 26-30 shtatorit 1991 për “Shtetin sovran dhe të pavarur të Kosovës”.

Nga tetori i vitit 1991 deri në maj 1995 është nenkryetar i Qeverisë se Republikës se Kosovës në exil dhe minister i mbrojtjës i Republikës së Kosovës. Edhe pas dorheqjës nga postet ne qeverisnë e republikës së Kosovës në exil ka veprue për pavarësinë e Kosovës dhe ka udhëzue e mbeshtetë perpjekjet për pavarësi dhe me luftë. Veprimtaria e tij është prezentue edhe permes Librave e publikimeve të tia dhe autoreve tjerë shqiptar e të huaj.

Publikimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • “Kosova në Udhëkryq `89 – humbja e subjektivitetit dhe përpjekjet për pavarësi“. “Velar spa”, Gorle (BG), Itali, 1997
 • “Kosova 1999 – as republikë e proklamuar as autonomi e imponuar “EBP Gjergj Fishta”, Tiranë, 2002 dhe 2004.

Publikime të tjera[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • “Kosova dhe e ardhmja e sajë” Instituti i të Drejtës publike të Shkencave Politike dhe Administrative “Karl Franz”, Graz, Austri, dhjetor 1994, botuar dhe në “Republika”, Tiranë, janar 1995.
 • “Aspekte të pandriquara të ndryshimeve kushtetuese“ “Rilindja”, 1 korrik 1990.
 • “Si u bënë ndryshimet kushtetuese në Kosovë“ “Rilindja”, nga 2. korriku 1990, në vazhdime.
 • “Çasje e gabuar ndaj problemit shqiptar në RFJ“ „Rilindja“, 16. korrik 1990.
 • “Nuk do të ketë front jugor” “Bujku”, 8 shtator 1991
 • “Në jemi në radhë“ „Kleine Zeitung“, Austri, 26.08. 1992
 • “Në Kosovë bie zilja e alarmit“ „Kleine Zeitung“, Austri, 22.12. 1992.
 • “Ne mungesë të nderhyrjës nderkombëtare, shqiptarëve u mbetet shembulli i Kongresit të Lushnjës “ZIK”, 9 prill 1998.
 • “Tepër gjatë kemi thirrë natën nëpër terr“ “Tages Anzeiger”, Zürich, Zvicër, 17 qershor 1998.
 • “Kosovës i duhet një qeveri, një ushtri, një konto“ “Kosova info”, 6 prill 1999.
 • “Si identifikohet politika nder në“ “Spektrum”, 21. shkurt 2000.
 • ”Si ta heqim lakun e quajtur Respektim i sovranitetit dhe integritetit territorial të RFJ-së” “Albania”, 2 nëntor 2000.
 • ”Demonstratat e vitit 1981 benë kthesë në Identitetin tonë kombëtar “Epoka e re”, 22 e 23 mars 2006.
 • “Shqipëria jasht Konferencës se shteteve Islamike, 14 gusht 2006.