Jump to content

Nino Ramishvili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nino Shalvovna Ramishvili lindi me 19 janar 1910 dhe vdiq me 6 shtator 2000.Ajo ishte balerinë,koreografe dhe bashkëthemeluese e Baletit Kombëtar Gjeorgjian Sukhishvili sovjetik dhe gjeorgjian.U shpall Artist i Popullit i BRSS me 1963 dhe Hero i Punës Socialiste me 1990.

Nga viti 1922 deri në 1927,Ramishvili studioi në shkollën e baletit të Maria Perinit në Tbilisi.

Nga viti 1927 deri në vitin 1936,ajo ishte soliste e teatrit të baletit Paliashvili,ku interpretoi në produksionet e Abesalom dhe Eterit,Daisit,Përralla e Shota Rustavelit,Keto dhe Kote dhe Tsisana.

Në vitin 1945,së bashku me bashkëshortin e saj Iliko Sukhishvili,Ramishvili themeloi Baletin Kombëtar Gjeorgjian Sukhishvili,i quajtur fillimisht Kompania Shtetërore e Valleve Gjeorgjiane,ku ajo u bë soliste dhe mësuese kërcimi deri në vitin 1972.

Në 1972,ajo u bë kryekoreografja e Baletit Kombëtar Gjeorgjian Sukhishvili.

Baleti Kombëtar i Gjeorgjisë është përfaqësuar nga shumë impresario dhe kompani të njohura në botë.Baleti Kombëtar i Gjeorgjisë është shfaqur në Albert Hall,Coliseum,Metropolitan Opera, Madison Square dhe dhjetëra vende të famshme.Në vitin 1967,La Scala i mirëpriti: - është hera e parë dhe e vetmja herë që një grupi folklorik iu dha mundësia të performonte atje.Perdja u hoq 14 herë,një rekord.Kostumet janë dizajnuar nga Simon (Soliko) Virsaladze (1908-1989).

  • Roziya Karimova
  • Guli Hamroyeva