Njësitë administrative në Indonezi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Indonezia është e ndarë në provinca (indonezisht: Provinsi). Provincat përbëhen prej regjencave dhe qyteteve. Provincat, regjencat dhe qytetet kanë organe lokale qeverisëse dhe parlamentare, të tyre.

Që nga miratimi i Ligjit numër 22 Vitin 1999 në lidhje me Pushtetin Lokal[1](ligji u rishikua nga Ligj numër 32 vitin 2004[2]), qeverisjet vendore tani luajnë një rol më të madh në administrimin e zonave të tyre. Megjithatë, politika e jashtme, mbrojtja (duke përfshirë edhe forcat e armatosura dhe të policisë kombëtare), sistemi i së drejtës, si dhe politika monetare, mbeten fusha të qeverisë kombëtare. Që nga viti 2005, kryetarët e qeverisjes vendore (guvernatorët, regjentët dhe kryetarët e komunave) janë zgjedhur drejtpërdrejt nga zgjedhje popullore.[3]

Provincat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një provincë drejtohet nga një guvernator. Çdo provincë ka trupin e vet legjislativ, të quajtur Dewan Perwakilan Rakyat Daerah (që do të thotë "Kuvendi Rajonal i Përfaqësuesve të Popullit"). Guvernatorët dhe anëtarët përfaqësuese zgjidhen me votim popullor për një mandat pesë-vjeçare.

Indonezia është e ndarë në 34 provinca.[4] Tetë provincat janë krijuar që nga viti 2000. Pesë provinca kanë status të veçantë:

 • Aceh, (gjithashtu i njohur edhe si Nanggroe Aceh Darussalam (ish: Rajoni Special Aceh) e ka rolin më të madh në qeverisjen lokale, e cila përfshin ligjin e vet të Sheriatit islamik (për qytetarët myslimanë), flamuri dhe himni provinciale, partitë politike lokale janë të lejuara, dhe vendimet ose ligjet e bëra nga pushteti qendror që ndikojnë drejtpërdrejt administratën Aceh duhet t'i referohet pushtetit vendor apo organi legjislativ.[5]
 • Rajoni Special Yogyakarta. Sulltani i Yogyakarta është de facto dhe de jure guvernator i Yogyakarta pasi atij i jepet përparësi kur zgjidhen guvernatorët. Për shekuj me radhë, Sulltanati i Yogyakarta ka mbretëruar në rajon.[6] Megjithatë, kohët e fundit qeveria qendrore propozoi një ligj që kërkonte që guvernatori të zgjidhet në popull si në provincat e tjera, ndërkohë sulltani përsëri do të ketë një fuqi të rëndësishme politike. Që nga 31 gusht 2012 Ligji i Specialitetit të Rajonit Special Yogyakarta është miratuar nga qeveria qendrore dhe në bazë të Ligjit, Yogyakarta refuzon të jetë një provincë, por një rajon në nivel province.[7][8][9]
 • Papua, (ish: Irian Jaya), që prej vitit 2001 qeveria lokale ka një rol më të madh, duke përfshirë përdorimin e flamurit dhe himnit të tyre të provincës, dhe guvernatorit i kërkohet të jetë me origjinë nga Papuan.
 • Papua perëndimore, (ish: Irian Jaya Barat), ka të njëjtin status si Papua.
 • Rajoni Special i Kryeqytetit Xhakarta, është kryeqyteti i Indonezisë. Guvernatori i Xhakartës ka fuqinë të emërojë dhe shkarkojë kryetarët e komunave dhe regjentët brenda Rajonit Special të Kryeqytetit Xhakarta. Qeveria lokale lejohet të bashkëpunojë me qytete të tjera nga vende të tjera.[10]
Provincat e Indonezisë

Regjencat dhe qytetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Misioni i krishterë në Regjencën Tana Toraja, periudha koloniale holandeze.
fotografi nga : Tropenmuseum.

Regjencat (indonezisht: Kabupaten) dhe qytetet (indonezisht: Kota), bashkarisht njihen si "Daerah Tingkat II"[11] është një nivelin lokal i qeverisjes nën nivelin provincial. Megjithatë, ata gëzojnë decentralizim më të madh të punëve sesa organet provinciale, të tilla si sigurimi i shkollave publike dhe institucionet shëndetësore publike.

Të dy, edhe regjenca dhe qyteti janë me në të njëjtin nivel, duke pasur qeverisjen vendore dhe trupin legjislativ të tyre. Dallimi në mes të një regjence dhe një qyteti qëndron në ndryshmet demografike, madhësinë dhe ekonomi.

Në përgjithësi regjenca ka një zonë më të madhe se qyteti, dhe qyteti ka veprimtari ekonomike jo-bujqësore. Një regjencë drejtohet nga një regjent (indonezisht: Bupati), dhe një qytet i drejtohet nga një kryetar (indonezisht: Wali kota). Regjenti apo kryetari dhe anëtarët përfaqësues të këshillit zgjidhen me votim popullor për një mandat prej 5 vjetësh.

Rrethet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fshatrat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Statistikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Indonezisht Shqip Kryesues i administratës (indonezisht) Kryesues i administratës (shqip) Numri
Provinsi Provinca Gubernur Guvernator 34
Kabupaten Regjenca Bupati Regjent 416
Kota Qyteti Wali kota Kryetar 98
Kecamatan (në Papua dhe Papuan Perendimore: Distrik) Rrethi Camat (në Papua dhe Papuan Perendimore: Kepala distrik) Kryetar i rrethit 7,024
Desa and kelurahan Fshati Kepala desa/lurah Kryetar i fshatit 81,626

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "DTE 46 / August 2000: What is regional autonomy?". Dte.gn.apc.org. Arkivuar nga origjinali më 31 dhjetor 2011. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "UNDP Indonesia". Undp.or.id. 25 qershor 2009. Arkivuar nga origjinali më 29 shtator 2011. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "New Order-Style Elections for Indonesian Governors Get 2nd Look". The Jakarta Globe. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "INDONESIA MAP - 33 Maps of Indonesia Provinces - PETA INDONESIA". Indonesia-tourism.com. Arkivuar nga origjinali më 14 qershor 2019. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Offline". Asia Sentinel. Arkivuar nga origjinali më 13 mars 2012. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ indahnesia.com. "Provinces of Indonesia - Yogyakarta - Motto: Tut Wuri Handayani - Discover Indonesia Online". indahnesia.com. Arkivuar nga origjinali më 30 shtator 2020. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Yogyakarta Debate Moves From Street to House". The Jakarta Globe. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Wisdom Is Key in Yogyakarta's Status Controversy, Taufiq Kiemas". The Jakarta Globe. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "Minister sticks to direct election for Yogyakarta governor". Antara News. 14 dhjetor 2010. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "CIA - The World Factbook". Cia.gov. Arkivuar nga origjinali më 10 dhjetor 2008. Marrë më 17 shkurt 2012. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ http://www.statoids.com/yid.html