Jump to content

No Cav

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Cava di Gioia (Carrara) dhe modifikimi i pakthyeshëm i lidhur me formën e majës

No Cav është një term gazetaresk i përdorur [1] për të treguar një lëvizje të madhe proteste italiane që u ngrit në fillim të shekullit të 21-të [2] dhe e përbërë nga shoqata dhe grupe qytetarësh të bashkuar nga kritikat ndaj guroreve të mermerit Carrara në Alpet Apuan .

Ngjitëse No Cav në bivouac Aronte (Passo della Focolaccia, Apuan Alpet)

Termi No Cav, shkurtim për "No Cave" ("Jo guroreve", italisht), u përdor për herë të parë në një artikull nga Il Tirreno në 2014 për të përcaktuar aktivistët që kishin marrë pjesë në një demonstrim të komitetit Salviamo le Apuane [1] .

Simboli No Cav përbëhet nga një paraqitje e stilizuar bardh e zi të viaduktit Vara të hekurudhës së mermerit Private Carrara, e kryqëzuar nga një X i madh i kuq, mbi të cilin fjalët "NO CAV" gjithashtu të kuqe, të gjitha në një sfond të bardhë [3] [4] .

Ky banderolë, dizajni grafik i të cilit kujton atë të lëvizjes Jo TAV, u shfaq vetëm në vitin 2020, gjatë një eventi të organizuar nga ambientalisti Gianluca Briccolani, i cili vitin e ardhshëm, së bashku me Claudio Grandi dhe të tjerë, do të kishin themeluar shoqatën Apuane Libere [5] [6] [7] .

Ky simbol dhe përkufizimi i "No Cav" nuk përdoren ose pranohen nga të gjitha grupet e lëvizjes dhe shumë preferojnë ta përkufizojnë veten me terma më të saktë.

  1. ^ a b "«Salviamo le Apuane», i No Cav "occupano" il monte Carchio" (në italisht). 2014-05-18.
  2. ^ "La distruzione delle Alpi Apuane a causa dell'estrazione del marmo | EJAtlas" (në italisht).
  3. ^ "«Le cave portano ricchezza? Ma se siamo poveri e disoccupati...»" (në italisht). 2020-08-08.
  4. ^ ""La coop Levigliani non tutela il Corchia"" (në italisht). 1594705367796. {{cite web}}: Shiko vlerat e datave në: |date= (Ndihmë!)
  5. ^ "N O – C A V – MISANTHROPICTURE" (në italisht). Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2021. Marrë më 8 gusht 2022.
  6. ^ "NASCE "APUANE LIBERE": LA PRIMA ORGANIZZAZIONE DI VOLONTARIATO PER TUTELARE LE ALPI APUANE" (në italisht). 2021-05-08.
  7. ^ "CONFERENZA STAMPA DELL' 8 MAGGIO" (në italisht). 2021-05-10.