Jump to content

Numrat e Fibonaccit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Numra të Fibonaccit janë termat e vargut të pafundëm të numrave natyral i cili fillon me 0 dhe ç'do term tjetër është shumë e dy termave parardhëss. Me fjalë tjera termat e këtij vargu e plotësojnë relacionin rekurent:

Njëzet termat e para të vargut të numrave të Fibonaccit janë dhënë në tabelë

F0 F1 F2 F3 F4 F5 F6 F7 F8 F9 F10 F11 F12 F13 F14 F15 F16 F17 F18 F19 F20
0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377 610 987 1597 2584 4181 6765

Ç'do i treti numër është tek.

Këta numra emrin e kanë marrë sipas Leonardos nga Pisa, i njohur si Fibonacci, edhepse për ta ka pasur njohuri në Indi shumë më herët.[1][2]

  1. ^ Parmanand Singh. Acharya Hemachandra and the (so called) Fibonacci Numbers. Math . Ed. Siwan , 20(1):28-30,1986.ISSN 0047-6269]
  2. ^ Parmanand Singh,"The So-called Fibonacci numbers in ancient and medieval India. Historia Mathematica v12 n3, 229–244,1985