Numri 1729

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Numri 1729
Numër kardinal një mijë e shtatë qind
e njëzetë e nëntë
Numër ordinal i 1729-ti
Faktorizimi 7 \cdot 13 \cdot 19
Pjestuesit 1, 7, 13, 19, 91, 133, 247, 1729
Numër romak MDCCXXIX
Numër binar 11011000001
Numër oktal 3301
Numër duodecimal 1001
Numër heksaadecimal 6C1

Numri 1729 është i njohur edhe si Numri i Hardy–Ramanujanit është numri më i vogël natyral i cili mund të shprehet si shumë e kubeve të dy numrave natyral në dy mënyra të ndryshme:

1729 = 13 + 123 = 93 + 103

Numri 1729 është i pjesëtueshëm me shumën e shifrave të tij.

Masahiko Fujiwara tregoi se 1729 është njëri nga 4 numrat natyral (3 numrat tjerë janë 81, 1458 dhe 1) të cilët kanë vetinë që: Shuma e shifrave të tyre kur shumëzohet me numrin e lexuar mbrapsht jep numrin origjinal:

1 + 7 + 2 + 9 = 19
19 · 91 = 1729

për numrin 81 kemi

8 + 1 = 9
9 · 9 = 81

për 1458 kemi

1 + 4 + 5 + 8 = 18
18 · 81 = 1458

dhe rastin trivial, për numrin 1 kemi

1 = 1
1 · 1 = 1

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]