Numri i Kontrollit të Bibliotekës së Kongresit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Numri i Kontrollit të Bibliotekës së Kongresit (LCCN) është një sistem i bazuar në seri i numërimit të regjistrimeve të kataloguara në Bibliotekën e Kongresit, në Shtetet e Bashkuara. Ai nuk lidhet me përmbajtjen e asnjë libri dhe nuk duhet të ngatërrohet me Klasifikimin e Bibliotekës së Kongresit (LCC).

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi i numërimit LCCN ka qenë në përdorim që nga viti 1898, kohë në të cilën akronimi LCCN fillimisht qëndronte për Numri i Kartës së Bibliotekës së Kongresit.[1][2] Ai është quajtur gjithashtu Numri i Kartës së Katalogut të Bibliotekës së Kongresit, ndër emrat e tjerë. Biblioteka e Kongresit përgatiti karta me informacion bibliografik për katalogun e bibliotekave të tyre dhe do t'u shiste grupe të dyfishta të kartave bibliotekave të tjera për t'u përdorur në katalogët e tyre. Kjo njihet si katalogimi i centralizuar. Secilit grup letrash iu dha një numër serial për të ndihmuar në identifikimin e tij.

Megjithëse shumica e informacionit bibliografik tani krijohet, ruhet dhe ndahet në mënyrë elektronike me biblioteka të tjera, ekziston ende nevoja për të identifikuar çdo regjistrim unik dhe LCCN vazhdon ta kryejë atë funksion.

Bibliotekarët në të gjithë botën përdorin këtë identifikues unik në procesin e katalogimit të shumicës së librave që janë botuar në Shtetet e Bashkuara. Ai i ndihmon ata të arrijnë të dhënat e sakta të katalogimit (të njohura si regjistrim katalogimi), të cilat Biblioteka e Kongresit dhe palët e treta i bëjnë të disponueshme në ueb dhe përmes mediave të tjera.

Në shkurt 2008, Biblioteka e Kongresit krijoi shërbimin LCCN Permalink, duke siguruar një URL të qëndrueshme për të gjithë Numrat e Kontrollit të Bibliotekës së Kongresit.[3][4]

Formati[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në formën e tij më elementare, numri përfshin një vit dhe një numër serial. Viti ka dy shifra për 1898 deri në 2000, dhe katër shifra duke filluar nga viti 2001. Tre vitet e paqarta (1898, 1899 dhe 1900) dallohen nga madhësia e numrit të serisë. Ekzistojnë gjithashtu disa veçori në numrat që fillojnë me një "7" për shkak të një eksperimenti të aplikuar midis 1969 dhe 1972, i cili shtoi një shifër kontrolli.[2]

Numrat serial janë gjashtëshifrorë dhe duhet të përfshijnë zerat kryesore.[5] Zerot kryesore që mbushin numrin janë një shtesë më e fundit në format, kështu që shumë vepra të vjetra do të shfaqin kode më pak të plota. Viza që shihet shpesh duke ndarë vitin dhe numrin serial është fakultative. Kohët e fundit, Biblioteka e Kongresit i ka udhëzuar botuesit që të mos përfshijnë vizë.

Përcjellimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Types of Numbers Found in LC Catalog Records". catalog.loc.gov (në anglisht). Marrë më 2021-01-18.
  2. ^ a b "Structure of the LC Control Number". Network Development and MARC Standards Office (në anglisht). Library of Congress. 16 qershor 2006. Marrë më 18 janar 2021.
  3. ^ "Library of Congress Update for 2008 ALA Annual Conference: January-May, 2008" (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2017-08-28.
  4. ^ "LCCN Permalink Frequently Asked Questions" (në anglisht). Library of Congress. Marrë më 18 janar 2021.
  5. ^ "The LCCN Namespace". Network Development and MARC Standards Office (në anglisht). Library of Congress. 10 nëntor 2003. Marrë më 18 janar 2021.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]