Nuri Luçi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Nuri Luçi.JPG

Hero i Popullit Nuri Luçi lindi në 20 nëntor 1922 në fshatin Kuç të rrethit të Vlorës në një familje me tradita patriotike.

Mbasi mbaroi shkollën fillore në Kuç, i ati i tij, Mustafa Luçi (mësues i popullit), një patriot i flaktë e i etur për dije, e dergoi në gjimnazin e Gjirokastrës. Në vitin 1937, duke shprehur urrejtjen për regjimin e urryer të satrapit Zog , shkruan në një nga muret e shkollës parrullën: "Poshtë satrapi Zog" Pas kësaj përjashtohet nga shkolla.

Në prill të vitit 1942 mori pjesë në demostratën kundra fashizmit që u zhvillua në Durrës ku dhe u arrestua. Koha që Nuriu kaloi në Durrës e pasuroi më tej kronikën e jetës së tij.

Në 8 nëntor të 1942 inkuadrohet në çetën partizane "Hajredin Termishti" pastaj në batalionin "Asim Zeneli". Tre herë u plagos në luftë kundër italianëve dhe gjermanëve, por asnjëherë se dha veten.

Pas çlirimit të vendit Nuriu inkuadrohet në Brigadën e parë të Divizionit të mbrojtjes së Popullit me detyrën e zëvendës komisarit të Batalionit të 3-të.
Heroi i Popullit Nuri Mustafa Luçi, i inkuadruar tani në efektivat e organeve dhe reparteve të Puneve të Brendshme merr pjesë në kërkimin, zbulimin dhe asgjesimin e kriminelëve të luftës, spiunëve, agjentëve dhe bandave që ishin vënë në shërbim të zbulimeve të huaja. Kudo që i u besua detyra aq sa e rënde dhe delikate si shef i Seksionit të Sigurimit në Sarandë e Vlorë dhe pastaj Kryetar i Degës së Punëve të Brendeshme ne Krujë, ai u dallua si organizator energjik, i zgjuar dhe si luftëtar i pa epur kundër armiqve të atdheut e të popullit. Jeta e tij ishte gjithë luftë e përpjekje për kryerjen me besnikëri të detyrave që i ngarkoheshin deri sa në 21 nëntor 1949 (në moshën 27 vjeçare) në përleshje grykë për grykë ra heroikisht në fshatin Zhej të Krujës kundër një bande diversantësh.

Për kontributin që ka dhënë gjatë luftës nacionalçlirimtare duke luftuar me trimëri e vendosmëri të lartë dhe vecanërisht për meritat e mëdha që ka në luftën kundër bandave ne vitet e para pas çlirimit. Si kuadër me përgjegjësi në shërbim të organeve të ministrisë së punëve të brendëshme u dallua si organizator energjik, i zgjuar dhe si luftëtar i pa epur kundër armiqve të atdheut e të popullit. Hero i Popullit Nuri Luçi, si bir i një familje patriote dhe si ushtar besnik i popullit, e kreu me nder detyrën dhe ashtu si duhej. Ai dha jetën duke mbrojtur interesat e larta të atdheut, popullit dhe republikës. Vepra e tij do të jetë e paharruar


PRESIDIUMI I KUVENDIT POPULLOR TE REPUBLIKES SE SHQIPERISE I JEP NURI MUSTAFA LUÇIT (pas vdekjes) TITULLIN HERO I POPULLIT.
Tiranë, më 24.11.1969
Dekret Nr. 4600 p t'K .