Oksidet acidike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Oksidet acidike janë komponime të oksigjenit me jometale te cilat edhe jane me pak elektronegative se oksigjeni, kryesisht keto okside jane gaze te cilat treten ne uje dhe formojne acide(prandaj quhen edhe anhidride te acideve). Shembuj të tillë kemi : dioksidin e karbonit (CO2), dioksidin e sulfurit (SO2), treoksidi i sulfurit (SO3) etj. Keto anhidride mund te reagojne me baza dhe te krijojne kripera. Oksidet acidike jane me lidhje kovalente. Vlen të ceket se dioksidi i sulfurit bën zbardhjen e objekteve që ka afër dhe shkakton dëme të mëdha.