Oksido-Reduktimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Oksido-Reduktimi jane ato reaksione gjate te cilave behet kalimi i elektroneve prej nje atomi,molekule,joni ne tjetrin.

Ekzistojne 5 rregulla per te gjetur numrat oksidues:

1.Nje atom ose molekulë qe perbehet prej atomeve te elementit të njejtë ne gjendje elementare e ka numrin oksidues 0.p.sh:H,O,Na etj.

2.Nje atom kur eshte si jon njeatomik e ka numrin oksidues te njejte me ngarkesen e tij p.sh H+,F- etj.

3.Nje atom ne nje jon,qe ka dy a me teper atome zakonisht e ka te njejtin numer oksidues.

4.Metalet alkaline dhe alkalino-tokesore ne komponimet e tyre e kane çdohere numrin oksidues +1 respektivisht +2

5.Shuma e te gjithe numrave oksidues eshte 0 per komponimet neutrale dhe eshte e barabarte me ngarkesen jonike te jonit shume atomik.

Oksidimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Oksidimi paraqet procesin e lirimit te nje ose disa elektroneve prej nje substance apo elementi. Substanca e cila liron elektrone themi se oksidohet. Substanca e cila liron elektron njehet me emrin si mjet reduktues. P.sh  :

Fe2+ --------------->Fe3+

Mn2+ --------------->Mn7+

Reduktimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Reduktim paraqet procesin e pranimit te nje ose disa elektroneve prej nje substance apo element.


Substanca e cila pranon elektrone themi se reduktohet. Substanca e cila pranon elektrone njihet me emrin si mjet oksidues.

P.sh

Mn7+ ------------>Mn6+ ....Mn0

S0 ---------------->S2-

Perpunoi :Blerta Kryeziu

[redakto | redakto tekstin burimor]