Oktaedri i rregullt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Oktaedri rrotullues
Rrjeti i oktaedrit

Oktaedri i rregullt është poliedër i rregullt konveks i cili kufizohet me 8 trekëndësha barabrinjës (faqe) ka 6 kulme dhe 12 tehe.

Sipërfaqja dhe vëllimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Sipërfaqja S dhe vëllimi V i një oktaedri të rregullt me teh a njehsohen sipas formulave:

Vëlimi i një oktaedri të rregullt me teh të njejtë me tehun e një tetraedri të rregullt është 4 herë më i madh, ndërsa sipërfaqja e tj është dy herë më e madhe.