Operator IRC

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Një operator IRC (shpesh shkurtim i IRCop ose oper) është një përdorues në rrjetin Internet Relay Chat ku ka akses të privilegjuar. Operatorët IRC kanë si detyrë të përforcojnë rregullat e rrjetit, dhe në shumë raste, të përmirësojnë rrjetin në shumë zona. Autorizimet e disponueshme të një  operatori IRC variojnë bazuar në përdorimin e software-it të serverit dhe konfigurimit të serverit.

Operatorët IRC ndahen në operatorë lokal dhe global. Operatorë e parë janë të kufizuar nga serveri (serverët), në të cilin kanë akses të specifikuar; Gjithësesi, operatorët global mund të ndërmarrin veprime që ndikojnë te të gjithë përdoruesit e rrjetit. Në mënyrë që të kryejnë detyrat e tyre, operatorët IRC zakonisht kanë këto aftësi:

  • Ndajnë përdoruesit me forcë (Kill)
  • Ndalojnë (K-line ose G-line) përdoruesit
  • Ndryshojnë rutimin e rrjetit duke shkëputur ose lidhur serverat

Tradicionalisht, një list operatorësh në një server të veçantë gjendet në MOTD, ose nëpërmjet komandës /stats o [servername]. Një përdorues mund të bëhet operator duke dërguar komandën /oper në serverin irc server ku ai ose ajo përdor një emër përdoruesi dhe një fjalëkalim si parametër, të cilët i ka zgjedhur paraprakisht. Komanda funksionon vetëm për serverin, i cili ka  O-line e duhur në dokumentin e tij  IRCd të konfiguruar. Adresa IP nga e cila përdoruesi operon, gjithashtu duhet të bashkangjitet me një të paracaktuar, si një shtresë shtesë sigurie për të shmangur veprimet e përdoruesve të paautrizuar nëse kanë thyer fjalëkalimin e operatorit.

Llojet e Operatorëve[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në shumë rrjete IRC, IRCops kanë lloje. Këto grada shpesh varen nga përdorimi i softwarit IRCd, megjithatë disa nivele specifike aksesi mbesin të pandryshuara përgjatë ndryshimeve:

Operator Local[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operatori Local (LocOp) është më i ulëti në nivelin e aksesit të operatorit. LocOp ka një kontroll minimal jashtë një rrjeti, dhe zakonisht ka aftësinë të vrasë (kill[1]) (shkëpus) njerëzit nga serveri ose fuknsionuesi lokal K-lines (serveri ndalimit).

Operator Global[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Operator global (GlobOp) është i ngjashëm me LocOp dhe ka kontroll mbi të gjithë rrjetin e serverave, si kundërshti ndaj një serveri të vetëm. GlobOps mund të ekzekutoj G-lines ose AKills (rrjeti i gjerë i pengesave) dhe përdoruesit Shun mbi një rrjet të tërë.

Administrator Shërbimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njohur shkurtimisht si SA, ky lloj administruesi ka akses mbi pothuajse cdo komandë në një rrjet IRC. Zakonisht një SA ka aftësinë të përdorë komandat /sa*. Komandat /sa* do të vendosin mënyrën e kanalizimit nga vetë serveri, duke ia bërë përdoruesit normal të pamundur të shikojnë se kush i ndryshoi mënyrat.

Administrator Rrjeti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administratori rrjetit[2] (NetAdmin) ka nivelin më të lartë të aksesimit në një rrjet. Në shumë raste, themeluesi i rrjetit është netadmin. Rrjetet mundet, gjithësesi, të kenë disa netadmina - veçanërisht rrjetet me popullim të lartë.

Llojet e Bllokimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një IRCop me privilegje mjaftueshëm, mund t'i japi një bllokim (ban) përdoruesit të padëshirueshëm. Llojet  e bllokimit kategorizohen më poshtë:

K-line[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

G-line[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Z-line[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

GZ-line[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

D-line[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shiko tjetër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ User management commands
  2. ^ Administrues i rrjetit

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]