Organi (biologji)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Organet kryesore dhe sistemet vaskulare dhe urino-gjenitale të një gruaje.

Organibiologji është një pjesë e specializuar e trupit te qenieve të gjalla kafshëve ose bimëve, i cili kryen një funksion të caktuar. Në hierarkinë e jetës, një organ shtrihet midis indit dhe një sistemi organesh. Indet formohen nga qeliza të të njëjtit lloj për të vepruar së bashku në një funksion. Indet e llojeve të ndryshme kombinohen për të formuar një organ që ka një funksion specifik. Muri i zorrëve për shembull është i formuar nga indet epiteliale dhe indet e muskujve të lëmuar. Dy ose më shumë organe që punojnë së bashku në ekzekutimin e një funksioni specifik të trupit formojnë një sistem organesh, i quajtur gjithashtu një sistem biologjik ose sistem trupor.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]