Ortopedia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Ortopedi ose kirurgjia është dega e kirurgjisë në fjalë që kanë të bëjnë me kushtet e sistemit musculoskelet.kirurgu ortopedik,përdorimin kirurgjik dhe jo-kirurgjikale do të thotë për të trajtuar musculoskeletal trauma, dëmtime sportive, degenerative sëmundjeve, infeksioneve, tumors, dhe kushtet kongjenitale. Nikolas Andry coined fjalën "ortopedi", rrjedh nga fjalët greke për orthos ( "korrekt", "normal") dhe paideia ( "rritje" (zakonisht i fëmijës)), në 1741, kur në moshën 81 ai botoi Orthopaedia: ose e Artit dhe Deformities në parandalimin e Fëmijëve. Në SHBA të spelling ortopedi është standardi [citim nevojshme], edhe pse shumica e programeve universitare dhe banimin [citim nevojshme], dhe madje edhe të AAOS, ende përdorimin e Andry spelling. Tjetërkund, përdorimi nuk është uniforme; në Kanada, të dyja janë të zakonshme spellings; ortopedi zakonisht mbizotëron në pjesën tjetër të Commonwealth, veçanërisht në Britani.