Oya Baydar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Oya Baydar e lindur nё vitin 1940 ishte njё sociologe dhe shkrimtare.[1] Pёr njё kohё tё gjatё ajo ishte e pёrfshirё nё politikё socialiste.

Arsimimi dhe punёt e para[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo studioj nё shkollen e mesme nё Notre Dame de Sion nё Stamboll. Ajo e publikoi novelen e saj tё parё, e inspiruar nga shkrimtari franqez Françoise Sagan, kur ishte ende nё shkollen e mesme. Novela tё cilen ajo e shkroi nё vitin e fundit te shkollёs sё meysme, God Has Forgot Children(Zoti i ka harruar fklmijёt), ёshtё publikuar si libёr v dhe nё gazeten Hürriyet. Ajo gati ishte dёbuar nga shkollas pёr shkak qё e kisO:) llogari d pln u uc htlyye shkruar kёtё novelё. Pasi qё e kishte shkruar kёtё novel nё shkollen e mesme, ajo bёri njё pauzё nga shkrimi, duke u bёrё pjesё e politikёs pёr njё kohё tё gjatё, por mё vonё ju kthye prap letёrsisё.

Ajo diplomoi nё Universitetin e Stambollit nё Departamentin e Sociologjisё nё vitin 1964 dhe pastaj u bё pjesё e kёtij departamenti si asistente. Kёshilli i Profesorёve tё Universitetit e refuzoi dy herё tezёn e doktoraturёs sё saj, nё lidhje me ngritjen e njё force punёtore nё Turqi: studentёt e morrёn nё dorё Universitetin pёr ta protestuar kёtё gjё. Ky ishte okupimi i parё universitar nё Turqi. Baydar pastaj u bё asistente nё universitetin Hacettepe.

Jeta politike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatё grushtit ushtarak nё vitin 1972 ajo u arrestua gjatё aktivitetit te saj socialist ajo ishte anёtare e Partisё sё Punёtorёve tё Turqisё dhe Unionit tё Mёsuesve tё Turqisё pastaj ajo e la Universitetin. Nё mes tё vitit 1972 dhe vitit 1974 ajo punoi si gazetare nё gazeten Yeni Ortam (Platforma e re) dhe nё gazeten Politika. Ajo e ka nxjerr nё shitje gazeten e saj tё parё sё bashku me bashёshortin e saj Aydın Engin dhe Yusuf Ziya Bahadınlı.

Ajo ishte e njohur si shkrimtare socialiste, hulumtuese dhe njё grua aktiviste.

Gjatё grushtit ushtarak tё vitit 1980 ajo u largua jashtё vendit dhe mbeti nё mёrgim pёr 12 vjet nё Gjermani. Atje jetoi nё periudhen e rёnies sё sistemit socialist. Ajo e tregoj kёtё periudhё nё librin e saj tё cilin e shkroi nё vititn 1991 tё quajtur Fareёell Alyosha.

Jeta mё vonё[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ajo u kthye nё Turqi nё vitin 1992. Ajo punoj si redaktore pёr Enciklopedinё e Stambollit, njё projekt i pёrbashkёt i Fondacionit tё Historisё dhe Ministrisё tё Kulturёs, dhe si redaktore pёr Sindikatat e Enciklopedisё tё Turqisё. Ajo ka fituar shumё ҫmime pёr novelat dhe tregimet qe i ka publikuar pasi qё u kthye nё Turqi, dhe u bё njё shkrimtare shumё e dashur.

Punimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Novela

• Letrat e Maceve (Kedi Mektupları), 1993

• Duke u kthyer nё Askund (Hiçbiryer’e Dönüş), 1998

• Sıcak Külleri Kaldı,2000

• Erguvan Kapısı,2004

• Fjala e humbur (Kayıp Söz),2007

• Gjenerali i grumbullit tё mbeturinave (Çöplüğün Generali),2009

Tregime

• Lamtumirё Alyosha (Fareёell Alyosha)

Tё tjera

• Albumi i familjes Republika (Cumhuriyetin Aile Albümleri)

• 75 vjet nga fshati nё qytet (75 Yılda Köylerden Şehirlere)

• 75 Yılda Çarklardan Chip'lere

• 75 Yılda Çarkları Döndürenler

• 75 Yılda Değişen Yaşam Değişen İnsan-Cumhuriyet Modaları

• Modelet e Republikёs (Cumhuriyet Modaları)

• Sindikata e Enciklopedisё tё Turiqisё (Türkiye Sendikacılık Ansiklopedisi)

Ҫmimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

• Ҫmimi Sait Faik pёr Tregime nё vitin 1991 (me Elveda Alyoşa)

• Ҫmimi Yunus Nadi pёr Novela nё vitin 1993 (me Kedi Mektupları)

• Ҫmimi Orhan Kemal pёr Novela nё vitin 2001 (me Sıcak Külleri Kaldı)

• Ҫmimi Cevdet Kudret pёr Letёrsi nё vitin 2004 (me Erguvan Kapısı)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Oya Baydar". 20. Prague Writers' Festival. Marrë më 8 tetor 2010. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)