Universiteti i Andeve (Venezuela)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti i Andeve (Spanjisht: Universidad de Los Andes, ULA) është i dyti më i vjetër universitar në Venezuelë, kryesor i të cilit kampus është e vendosur në qytetin e Mérida, Venezuela. ULA është universiteti më i madh publik në Ande Venezuelës, që ka një të organeve të studentëve më të madhe në vend.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ula u krijua fillimisht si një seminar katolik në 29 mars 1785 nga peshkopi i Mérida, Fray Juan Ramos de Lora. De Lora quhet shtëpi e sapo-themeluar të studimeve "Real Colegio Seminario de San Buenaventura de Mérida", ose në Seminarin Royal College of San Buenaventura të Merida. Shkolla ishte ngritur në statusin e Universitetit të San Buenaventura de Merida Caballeros de los më 21 shtator 1810, të drejtën që ajo të japë shkallë të vogël dhe të lartë në filozofi, mjekësi, civile dhe Canonical (katolike) Ligji, dhe Teologji. Universidad de Los Andes ruajtur lidhjen e saj me Kishën Katolike deri në 1832, kur presidenti i Venezuelës, të Përgjithshëm José Antonio Páez, miratoi një akt duke e bërë atë një institucion laik.

Aktualisht, Universidad de Los Andes operon dy kampe në Merida, me rreth një duzinë fakultete përhap në të gjithë qytetin, si dhe dy kampe satelitore në shtetet e tjera të Venezuelës Andeve e Tachira dhe Trujillo.

Akademikët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

City of Merida.
Fray Juan Ramos de Lora, Founder of University of the Andes.

Universidad de Los Andes ofron programe të studimeve në artet, shkencat, letërsia dhe shkencat humane, programet e gjatë dhe të shkurtër, si dhe kurse, diploma, pasuniversitare profesionale, programe magjistrale dhe doktorature, specializime, diplomave, etj, duke sjellë së bashku më shumë shumë se 50.000 studentëve dhe profesorëve 6.000 në kampuset Mérida.

Njësitë akademike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakulteti i Arkitekturës dhe Dizajnit
 • Shkolla e Arkitekturës
 • Shkolla e Dizajnit Industrial
Fakulteti i Arteve
 • Shkolla e Arteve Kryerja
 • Shkolla e arteve vizuale dhe dizajn grafik
 • Shkolla e muzikës


Fakulteti i Shkencave
 • Shkolla e fizikës
 • Shkolla e matematikës
 • Shkolla e Biologji
 • Shkolla e Kimi
Fakulteti i Shkencave Ekonomike dhe Sociale
 • Shkolla e Administrimit të Biznesit
 • Shkolla e Kontabilitetit
 • Shkolla Ekonomike
 • Shkolla e Statistikat
Fakulteti i Pyjeve dhe Mjedisit Shkencës
 • Shkolla e Pyjeve
 • Shkolla e Rinovueshme Burimet Gjeografia dhe
 • Shkolla e Pyjeve Inxhinierike


Fakulteti i Shkencave Juridike dhe Politike
 • Shkolla e Shkencave Politike
 • Shkolla e Kriminologji
 • Shkolla e Ligjit
Fakulteti Farmaci de dhe Bioanalysis
 • Shkolla e Bioanalysis
 • Shkolla e Farmacisë
Fakulteti i Shkencave Humane dhe Arsimit
 • Shkolla e Arsimit
 • Shkolla e Historisë
 • Shkolla e Gjuhëve Moderne
 • Shkolla e Letër
 • Shkolla e Media


Fakulteti i Inxhinierisë
 • Shkolla e përgjithshme Inxhinierike
 • Shkollën e Inxhinierisë Civile
 • Shkolla e Inxhinierisë Elektrike
 • Shkollën e Inxhinierisë Gjeologjik
 • Shkollën e Inxhinierisë Mekanike
 • Shkolla e Inxhinieri Kimike
 • Shkolla e Sistemet Inxhinierike
Fakulteti i Mjekësisë
 • Shkolla e Infermierisë
 • Shkolla e Mjekësisë
 • Shkolla e të ushqyerit
Fakulteti i Stomatologjisë
 • Shkolla e Stomatologjisë
Faculty of Economic and Social Sciences at Universidad de Los Andes.

Pranim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pranimi ULA është shumë konkurrues dhe të ndërmjetësuara në përgjithësi nëpërmjet Venezuelës de Oficina Planeacion Universitario del Sektorit (OPSU - Zyra për Planifikim të Arsimit të Lartë), i cili mbikëqyr notat dhe testet e standardizuara për të gjithë nxënësit Venezuelës regjistruar në institucionet e arsimit të mesëm. Ula rendit disa prej indeksit të lartë akademik të shkollave të mesme ( Indice Academico de la OPSU ) kërkesat në Venezuelë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për inxhinieri më shumë dhe fushat mjekësore. Megjithatë, mjete të tjera për të hyrë në programe të studimeve të Ula janë të provimeve të brendshme të standardizuara subjekt, tregoi nivel kombëtar performancën sportive ose artistike, ose pjesëmarrja në një program një-vjeçar për studentët më të ulët social-ekonomike prejardhje.

Hulumtim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ula është një nga universitetet më aktivisht të angazhuar në kërkime në Venezuelë, vazhdimisht të lartë në mesin e dy ose tre universitetet më të mira në Venezuelë në të gjitha disiplinat. Në vitin 2009, Ula u rendit i 37-të nga 437 universitetet e Amerikës Latine dhe institutet kërkimore vlerësuar nga Investigacion Iberoamericano Ranking Instituciones de. Ula u rendit në mesin e 30 institucioneve kërkimore të lartë në Amerikën Latine në fushat e mëposhtme: Matematikë, Inxhinieri civile, Inxhinieri Elektrike, Sisteme Inxhinierike, Shkenca Materiale, Psikologji, Ekonomi, dhe Shkencave Sociale.

Grupet aktive pasuniversitare kërkimore përfshijnë: kinetikë & Catalysis, Polymer Kimi, sjelljes Fiziologjisë, Bioteknologji, Enzimology, parazitologjia, Citology, Farmakologji, Toksikologji, spectroscopy analitike dhe molekulare, gjeofizikës, Astrofizikës, Fizikë Matter kondensuar, të Aplikuara dhe fizikës teorike, magnetizëm e Solids, Cilësia e mjedisit urban, Financave, zhvillimit ndërmarrës, Menaxhimi bujqësore, Kriminologji, Politikë krahasuese, Mjedisit Gjeopolitika, Politikë Ndërkombëtare, Etnografik, Gjuhësi, Semiolinguistics, Fonetika, Studime Gjinore, Arte Amerikës Latine dhe Letërsi, Studime mesjetare, etj.


Aktivitete sportive dhe kulturore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ula edhe shtëpitë e ekipeve të shumta të universitetit atletike, duke përfshirë, skermë futbollit, gjimnastika ritmike, tenis, basketboll, not, dhe pista dhe këtë fushë dhe kryerjen e arteve kompani të tilla si Ballet de la Estable Ula, Teatro (Teatri) Estable de la Ula, Coral (Kori) Universitaria dhe Orfeon Universitario. Ekipet Ula të marrin pjesë rregullisht në Juvines (Software Venezolanos de Educación Superior de Institutos - Venezuelës Games Arsimit të Lartë). Megjithatë, dominimi atletike Ula ka rënë në dekadën e fundit.

Universitario Orfeon Choir ka turne Kolumbi, Spanja, Holanda, Franca dhe Gjermania. Ula pret edhe stinët vjetor të baletit, një orkestër simfonike dhe sezonet e shumta teatër dhe muzikë festivalet (klasike, muzikës tradicionale, jazz, chant, Krishtlindje) e hapur për komunitetin.

Gjerë të aktiviteteve të përqëndrohet në zhvillimin e rinisë sportive dhe artistike dhe konkurrencës.

Administrative Building of Universidad de Los Andes

Rektorëve ose Universiteti Autoritetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Fray Juan Ramos De Lora (1782–1790)
 • Luis Dionisio Villamizar (1790–1791)
 • Fray Manuel Cándido De Torrijos (1791–1792)
 • Hipólito De Elías González (1792–1794)
 • Francisco Javier Irastorza (1794–1795)
 • Juan H. Hurtado De Mendoza (1795–1802)
 • Francisco Javier Irastorza (1802–1803)
 • Ramón Ignacio Méndez (1806–1810)
 • Buenaventura Arias (1810–1815)
 • Rafael Lasso De La Vega (1815–1822)
 • José De La Cruz Olivares (1822–1826)
 • Esteban Arias (1826–1830)
 • Ignacio Fernández Peña (1832–1834)
 • Sulpicio Frías (1834–1836)
 • Rafael Alvarado (1836–1838)
 • Agustín Chipía (1838–1843)
 • Eloy Paredes (1843)
 • Rafael Alvarado (1843–1845)
 • José Francisco Más y Rubí (1843–1852)
 • Eloy Paredes (1852–1855)
 • Ciriaco Piñeyro (1855–1858)
 • Pedro Juan Arellano (1858–1862)
 • Francisco Jugo (1862–1863)
 • Caracciolo Parra y Olmedo (1863–1866)
 • José Francisco Más y Rubí (1866–1869)
 • Pedro Monsalve (1869–1872)
 • Foción Febres-Cordero (1872–1875)
 • José De Jesús Dávila (1875–1881)
 • Gabriel Picón Febres (1881–1884)
 • Pedro De Jesús Godoy (1884–1886)
 • Domingo Hernández Bello (1886–1887)
 • Caracciolo Parra y Olmedo (1887–1900)
 • Pedro De Jesús Godoy (1900–1901)
 • Asisclo Bustamante (1901)
 • Nepomuceno Pagés Monsant (1902–1909)
 • Ramón Parra Picón (1909–1917)
 • Diego Carbonell (1917–1921)
 • Gonzalo Bernal (1921–1931)
 • Humberto Ruiz Fonseca (1932–1933)
 • Cristóbal Beníte (1933–1934)
 • Roberto Picón Lares (1934–1936)
 • Víctor Manuel Pérez Perozo (1936–1937)
 • Manuel Antonio Pulido Méndez (1937–1941)
 • Gabriel Picón Febres (Hijo) (1941–1942)
 • Humberto Ruiz Fonseca (1942–1944)
 • Pedro Pineda León (1944–1945)
 • Edgar Loynaz Páez (1945–1949)
 • Eloy Dávila Celis (1949–1951)
 • Renato Esteva Ríos (1951–1953)
 • Joaquín Mármol Luzardo (1953–1958)
 • Pedro Rincón Gutiérrez (1958–1972)
 • Ramón Vicente Casanova (1972–1976)
 • Pedro Rincón Gutiérrez (1976–1980)
 • José Mendoza Angulo (1980–1984)
 • Pedro Rincón Gutiérrez (1984–1988)
 • Néstor López Rodríguez (1988–1992)
 • Miguel Rodríguez Villenave (1992–1996)
 • Felipe Pachano Rivera (1996–2000)
 • Genry Vargas (2000–2004)
 • Léster Rodríguez Herrera (2004–2008)
 • Mario Bonucci Rossini (2008-2012*)

External links[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]