Pamësi i hekurt

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pamja e pamjes përmes pamjeve të hekurta të një automatiku H&K MP5. Mbulesa unazore rreth pamjes së shtyllës së përparme është në linjë me pamjen e pasme të shikimit për të siguruar që arma e zjarrit të jetë stërvitur siç duhet.

Pamësi prej hekuri është një sistem shënuesish të shtrirjes fizike (zakonisht i bërë nga materiali metalik) që përdoret si një pajisje vrojtimi për të ndihmuar në shënjimin e saktë të armëve me rreze (të tilla si armë zjarri, pistoletë, hark apo edhe hark të përbërë), ose më rrallë si një primitive. pamje gjetëse për teleskopët optikë. Pajisja më e hershme e shikimit, mbështetet plotësisht në syrin e lirë të shikuesit (kryesisht nën ndriçimin e ambientit) dhe është dukshëm i ndryshëm nga pamjet optike si pamjet teleskopike, pamjet reflektore (refleks), pamjet holografike dhe pamjet lazer, të cilat përdorin manipulime optike. dhe/ose ndriçim aktiv, si dhe optoelektronikë më të re, të cilat përdorin imazhe dixhitale dhe madje përfshijnë realitetin e shtuar.

Pamjet prej hekuri zakonisht përbëhen nga dy komponentë të montuar pingul mbi boshtin e shpimit të armës: një pamje e pasme më afër (ose afër) syrit të gjuajtësit dhe një pamje e përparme më përpara (ose distale) pranë grykës. Gjatë shënjestrës, gjuajtësi drejton vijën e tij/saj të shikimit përtej një boshllëku në qendër të pamjes së pasme drejt skajit të sipërm të pamjes së përparme (i cili zakonisht formohet si një shtyllë e vogël, rruazë, rampë ose herë pas here, një unazë), duke formuar një vijë synimi që drejton drejt objektivin e dëshiruar. Pamjet e hapura janë pamje prej hekuri, pamja e pasme e të cilave përdor një nivel të caktuar, ndërsa pamjet me hapje përdorin një formë vrime rrethore. Shumica e armëve të gjata civile, gjuetie dhe policore dhe pothuajse të gjitha pistoletat kanë pamje të hapura, ndërsa shumë pushkë luftarake ushtarake zakonisht përdorin pamje me hapje.

Pamjet më të hershme dhe më të thjeshta prej hekuri u rregulluan dhe nuk mund të rregulloheshin lehtësisht. Shumë pamje moderne prej hekuri janë projektuar të jenë të rregullueshme për shikimin me armë zjarri duke rregulluar pamjet për lartësi ose erë. Në shumë armë zjarri, pamja e pasme është e rregullueshme.

Për aplikime precize të tilla si gjuetia ose gjuetia me snajper, pamjet prej hekuri zakonisht zëvendësohen nga një pamje teleskopike. Pamjet prej hekuri mund të vendosen ende së bashku me pajisje të tjera shikimi (ose në rastin e disa modeleve optike, të inkorporuara në mënyrë integrale) për përdorim rezervë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]