Jump to content

Paraardhësi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një paraardhës i njohur gjithashtu si një paraardhësi ose një stërgjysh, [1] është një prind ose prind (rekursion) i një ngjarje e mëparshme (p.sh., një gjysh, stër-gjysh, stër-stër-gjyshëritë dhe kështu radhë) . Paraardhës është "çdo person nga i cili rrjedh. Në ligj, personi nga i cili është trashëguar një pasuri.” [2]

Dy individë kanë një marrëdhënie gjenetike nëse njëri është paraardhësi i tjetrit ose nëse kanë një paraardhës të përbashkët. Në teorinë evolucionare, speciet që ndajnë një paraardhës evolucionar thuhet se janë me prejardhje të përbashkët . Megjithatë, ky koncept i prejardhjes nuk zbatohet për disa baktere dhe organizma të tjerë të aftë për transferimin horizontal të gjeneve . Disa studime sugjerojnë se një person mesatar ka dy herë më shumë paraardhës femra sesa paraardhës meshkuj. Kjo mund të ketë qenë për shkak të prevalencës së kaluar të marrëdhënieve poligjene dhe hipergamisë femërore. [3]

Duke supozuar se të gjithë paraardhësit e një individi janë ndryshe të palidhura me njëra-tjetrën, që individi ka 2n paraardhësit në n breza para saj/tij dhe një total prej 2 g +1 − 2 paraardhës në g brezat para tij/saj. Megjithatë, në praktikë, është e qartë se shumica e paraardhësve të njerëzve (dhe çdo specie tjetër) janë të lidhur shumëfish. Konsideroni n = 40: speciet njerëzore janë më shumë se 40 breza të vjetër, megjithatë numri 240, afërsisht 1012 ose një trilion, është më i vogël se numri i njerëzve që kanë jetuar ndonjëherë .

Disa kultura u japin nderim paraardhësve, të gjallë dhe të vdekur; në të kundërt, disa kontekste kulturore më të orientuara nga të rinjtë shfaqin më pak nderim ndaj të moshuarve. Në kontekste të tjera kulturore, disa njerëz kërkojnë providencën  nga paraardhësit e tyre të vdekur; nganjëherë kjo praktikë njihet si adhurimi i paraardhësve ose, më saktë, nderimi i paraardhësve .

  1. ^ "Thesaurus results for FOREFATHER". Merriam-Webster Online Dictionary (në anglisht). Marrë më 2020-04-07.
  2. ^ Websters New World Dictionary (në anglisht). Cleveland and New York: The World Publishing Company. 1960.
  3. ^ Tierney, John (5 shtator 2007). "The Missing Men in Your Family Tree". The New York Times (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 5 maj 2018. Marrë më 5 maj 2018.