Ndihmë:Authority control

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kontrolli i autoritetit Authority control është një mënyrë për të lidhur një identifikues unik me artikujt në Wikipedia. Kjo është e dobishme për të zbardhur artikuj të ndryshëm me tituj të ngjashëm ose identikë, si dhe për të vendosur një titull të vetëm standard për një artikull që zakonisht njihet me dy ose më shumë tituj. Kur përdoren, lidhjet e të dhënave të kontrollit të autoritetit mund të gjenden afër fundit të faqeve të Wikipedia, duke u lidhur me regjistrimet bibliografike në katalogët e bibliotekave mbarëbotërore. Kontrolli i autoritetit përdoret shpesh në artikujt biografikë sepse është mjaft e zakonshme që më shumë se një person të ndajnë të njëjtin emër. Zakonisht përdoret edhe në materiale të tjera lëndore.

Kontrolli i autoritetit u mundëson studiuesve të kërkojnë më lehtë informacione përkatëse mbi temën e një artikulli, pa pasur nevojë të zbardhin temën me dorë. Për shembull, kontrolli i autoritetit përdoret në artikujt muzikorë në mënyrë që informacioni në artikull të mund të ndërlidhet lehtësisht me bazat e të dhënave të njohura.

Më përgjithësisht, kontrolli i autoritetit është një metodë e krijimit dhe mirëmbajtjes së termave të indeksit për materialin bibliografik në një katalog bibliotekash, të ngjashme me Sistemi Dhjetor Dewey. Lidhjet e prodhuara nga modeli i kontrollit të autoritetit Në Wikipedia shkoni te të dhënat e kontrollit të autoritetit në katalogët e bibliotekave në mbarë botën.

Shkurtesat në kuti përfaqësojnë sa vijon: Identifikuesi i emrit standard ndërkombëtar (ISNI); Dosja e Autoritetit Ndërkombëtar Virtual (VIAF); Numri i Kontrollit të Bibliotekës së Kongresit (LCCN); dhe Integrated Authority File (GND), Gemeinsame Normdatei në gjermanisht. WorldCat është një katalog global i bashkimit kooperativ i cili përmbledh koleksionet e 72,000 bibliotekave në 170 vende dhe territore.