GND

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Gemeinsame Normdatei - GND (e përkthyer si Dosja e Autoritetit të Integruar, e njohur gjithashtu si Dosja e Autoritetit Universal ) ose GND është një skedar autoriteti ndërkombëtar për organizimin e emrave personalë, titujve të lëndëve dhe organeve të korporatës nga katalogët . Përdoret kryesisht për dokumentacionbiblioteka dhe gjithnjë e më shumë edhe nga arkivat dhe muzetë . GND menaxhohet nga Biblioteka Kombëtare Gjermane (gjermanisht: Deutsche Nationalbibliothek - DNB) në bashkëpunim me rrjete të ndryshme rajonale të bibliotekave në Evropën gjermanishtfolëse dhe partnerë të tjerë. GND bie nën licencën Creative Commons Zero (CC0).

Përmbledhje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Specifikimi GND ofron një hierarki të entiteteve dhe nën-klasave të nivelit të lartë, të dobishme në klasifikimin e bibliotekave dhe një qasje për identifikimin e paqartë të elementeve të vetme. Ai gjithashtu përfshin një ontologji të destinuar për përfaqësimin e njohurive në rrjetin semantik, e disponueshme në formatin RDF .

GND u bë funksionale në prill 2012 dhe integron përmbajtjen e dosjeve të mëposhtme të autoritetit, të cilat janë ndërprerë që atëherë:

  • Personennamendatei (PND) (Translation: Name Authority File)
  • Gemeinsame Körperschaftsdatei (GKD) (Translation: Corporate Bodies Authority File)
  • Schlagwortnormdatei (SWD) (Translation: Subject Headings Authority File)
  • Einheitssachtitel-Datei des Deutschen Musikarchivs (DMA-EST) (Translation: Uniform Title File of the German Music Archive)

Ajo referohet nga identifikuesit e quajtur GND-ID .

Në kohën e prezantimit të saj më 5 prill 2012, GND kishte 9,493,860 dosje, duke përfshirë 2,650,000 emra të personalizuar. 

Llojet e entiteteve të nivelit të lartë të GND[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ekzistojnë gjashtë lloje kryesore të entiteteve GND: [1]

Tip gjermanisht (zyrtare) Perkthim anglisht)
fq Personi person
k Körperschaft organ korporativ
v Veranstaltung ngjarje
w Werk puna
s Sachbegriff term aktual
g Geografikum emri i vendit gjeografik

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ „Entitätencodierung – Vergaberichtlinien“ (pdf)