Jump to content

Licencat Creative Commons

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një licencë Creative Commons (CC) është një nga disa licencat publike e të drejtave të autorit që mundësojnë shpërndarjen falas të një punës ose ndryshe copyright . Një licencë CC përdoret kur një autor dëshiron t'i japë njerëzve të drejtën për të ndarë, përdorur, dhe për të ndërtuar mbi një punë që ata kanë krijuar. CC ofron një autorsi fleksibilbël (për shembull, ata mund të zgjedhin për të lejuar përdorimin vetëm jo-komerciale të punës së tyre) dhe mbron njerëzit që përdorin ose rishpërndajë veprën e autorit nga shqetësimet e shkeljes së autorsisë për aq kohë sa ata veprojnë në përputhje me kushtet që janë specifikuara në licencë me të cilin autori shpërndan punën. Ka disa lloje të licencave CC. Licencat ndryshojnë nga disa kombinime që kushtëzojnë kushtet e shpërndarjes. Ata u liruan fillimisht më 16 dhjetor 2002 nga Creative Commons, një korporate amerikane jo-fitimprurëse e themeluar në vitin 2001.

Llojet e licencave[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Wanna Work Together? animation by Creative Commons
The second version of the Mayer and Bettle promotional animation explains what Creative Commons is.
Ordering of CC licenses from most to least open

Detajet e secilës prej këtyre licencave varet nga versionin, dhe përbëhet nga një përzgjedhje nga katër kushte:[1]

Icona E drejta Përshkrimi
Attribution Attribution (BY) Të licencuarit mund ta kopjnë, shpërndajnë, dhe të kryejnë punën dhe të bëjë vepra të rrjedhura të bazuar në atë vetëm nëse ata japin autori ose licensëdhënësit kredite në mënyrën e përcaktuar nga këto.
Share-alike Share-alike (SA) Të licencuarit mund të shpërndajë vepra të rrjedhura vetëm sipas një licence identike me licencë që rregullon punën origjinale. (Shih edhe copyleft.)
Non-commercial Jo-komerciale (NC) Të licencuarit mund ta kopjojnë, shpërndajnë, shfaqin, dhe do të kryejë punën dhe të bëjë vepra të rrjedhura të bazuar në të, vetëm për qëllime jo-komerciale .
Non-derivative Jo punë me derivate (ND) Të licencuarit mund ta kopjojnë, shpërndajnë, shfaqin, dhe kryejnë vetëm kopje fjalë për fjalë të punës, jo derivate të punës në bazë të saj.

Burimi:[2]

Dy klauzolat e fundit nuk janë licenca të përmbajtjes falas, sipas përcaktimeve të tilla si DFSG apo standardet Free Software Foundation-it, dhe nuk mund të përdoret në kontekste që kërkojnë këto liri, të tilla si Wikipedia. Për software, Creative Commons përfshin tre licenca falas krijuara nga institucionet e tjera:. Lejen BSD, The LGPL GNU, dhe GNU GPL.[3]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Baseline Rights". Creative Commons. 12 qershor 2008. Marrë më 22 shkurt 2010. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "What are Creative Commons licenses?". Frequently Asked Questions - Creative Commons. Marrë më 26 korrik 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Creative Commons GNU LGPL". Arkivuar nga origjinali më 22 qershor 2009. Marrë më 20 korrik 2009. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)