Parku Kalamegdan

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Parku Kalemegdan ( serbisht: Калемегдански парк / Kalemegdanski park </link> ), ose thjesht Kalemegdan ( Serbian Cyrillic </link> ) është parku më i madh dhe monumenti historik më i rëndësishëm në Beograd . Ndodhet në një lartësi prej 125 metrash, në kryqëzimin e lumit Sava dhe Danubit .

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Parku Kalemegdan, është i ndarë në dysh si Parku i Madh dhe i Vogël, u zhvillua në zonën që dikur ishte fusha e qytetit brenda Kalasë së Beogradit . Sot banorët shpesh gabimisht i referohen të gjithë kalasë si Kalaja e Kalemegdanit ose thjesht Kalemegdan, edhe pse parku zë pjesën më të vogël, veçanërisht të kalasë historike, dhe është rreth dy mijëvjeçarë më i ri. [1] Kalaja, duke përfshirë edhe Kalemegdanin, përfaqëson një monument kulture me rëndësi të jashtëzakonshme (nga viti 1979), zonë ku zhvillohen ngjarje të ndryshme sportive, kulturore dhe artistike, për të gjithë brezat e beogradasve dhe vizitorët e shumtë të qytetit.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Dragan Stanković (27 gusht 2021). "Kalemegdan i spomenik bez konja" [Kalemegdan and monument without horse]. Politika (në serbisht). fq. 20.