Pastrimi i ujit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Dhoma e kontrollit dhe skemat e impiantit të pastrimit të ujit të Lac de Bret, Zvicër.

Pastrimi i ujit është procesi i largimit të kimikateve të padëshirueshme, ndotësve biologjikë, lëndëve të ngurta të pezulluara dhe gazeve nga uji. Qëllimi është të prodhohet ujë i përshtatshëm për qëllime specifike. Shumica e ujit pastrohet dhe dezinfektohet për konsum njerëzor (uji i pijshëm), por pastrimi i ujit mund të kryhet edhe për një sërë qëllimesh të tjera, duke përfshirë aplikime mjekësore, farmakologjike, kimike dhe industriale. Historia e pastrimit të ujit përfshin një shumëllojshmëri të gjerë metodash. Metodat e përdorura përfshijnë procese fizike si filtrimi, sedimentimi dhe distilimi; proceset biologjike si filtra të ngadaltë të rërës ose karboni biologjikisht aktiv; proceset kimike si flokulimi dhe klorifikimi; dhe përdorimi i rrezatimit elektromagnetik si drita ultravjollcë.

Pastrimi i ujit mund të zvogëlojë përqendrimin e grimcave duke përfshirë grimcat e pezulluara, parazitët, bakteret, algat, viruset dhe kërpudhat, si dhe të zvogëlojë përqendrimin e një sërë lëndësh të tretura dhe grimcash.

Standardet për cilësinë e ujit të pijshëm përcaktohen zakonisht nga qeveritë ose nga standardet ndërkombëtare. Këto standarde zakonisht përfshijnë përqendrimet minimale dhe maksimale të ndotësve, në varësi të përdorimit të synuar të ujit.

Një inspektim vizual nuk mund të përcaktojë nëse uji është i cilësisë së duhur. Procedurat e thjeshta si zierja ose përdorimi i filtrit të karbonit të aktivizuar shtëpiak nuk janë të mjaftueshme për trajtimin e të gjithë ndotësve të mundshëm që mund të jenë të pranishëm në ujë nga një burim i panjohur. Edhe uji natyror i burimit - i konsideruar i sigurt për të gjitha qëllimet praktike në shekullin e 19-të - tani duhet të testohet përpara se të përcaktohet se çfarë lloj trajtimi, nëse ka, nevojitet. Analizat kimike dhe mikrobiologjike, megjithëse të shtrenjta, janë mënyra e vetme për të marrë informacionin e nevojshëm për të vendosur mbi metodën e duhur të pastrimit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]