Patenta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Një patentë është një lloj pronësie intelektuale që i jep pronarit të saj të drejtën ligjore për të përjashtuar të tjerët nga krijimi, përdorimi ose shitja e një shpikjeje për një periudhë të kufizuar kohore në këmbim të publikimit të një zbulimi të mundshëm të shpikjes.[1] Në shumicën e vendeve, të drejtat e patentës bien nën ligjin privat dhe mbajtësi i patentës duhet të padisë dikë që shkel patentën në mënyrë që të zbatojë të drejtat e tyre.[2]

Procedura për dhënien e patentave, kërkesat e vendosura ndaj të patentësuarit dhe shtrirja e të drejtave ekskluzive ndryshojnë shumë midis vendeve, sipas ligjeve kombëtare dhe marrëveshjeve ndërkombëtare. Megjithatë, në mënyrë tipike, një aplikim për patentë duhet të përfshijë një ose më shumë pretendime që përcaktojnë fushën e mbrojtjes që kërkohet. Një patentë mund të përfshijë shumë pretendime, secila prej të cilave përcakton një të drejtë të veçantë pronësore.

Sipas Marrëveshjes TRIPS të Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT), patentat duhet të jenë të disponueshme në shtetet anëtare të OBT-së për çdo shpikje, në të gjitha fushat e teknologjisë, me kusht që ato të jenë të reja, të përfshijnë një hap shpikës dhe të jenë të afta për aplikim industrial.[3] Megjithatë, ka ndryshime në atë që është subjekt i patentueshëm nga një vend në tjetrin, gjithashtu midis vendeve anëtare të OBT-së. TRIPS gjithashtu parashikon që afati i mbrojtjes në dispozicion duhet të jetë së paku njëzet vjet. Disa vende kanë forma të tjera të pronësisë intelektuale të ngjashme me patentat, të tilla si modelet e shërbimeve, të cilat kanë një periudhë më të shkurtër monopoli.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "A patent is not the grant of a right to make or use or sell. It does not, directly or indirectly, imply any such right. It grants only the right to exclude others. The supposition that a right to make is created by the patent grant is obviously inconsistent with the established distinctions between generic and specific patents, and with the well-known fact that a very considerable portion of the patents granted are in a field covered by a former relatively generic or basic patent, are tributary to such earlier patent, and cannot be practiced unless by license thereunder." – Herman v. Youngstown Car Mfg. Co., 191 F. 579, 584–85, 112 CCA 185 (6th Cir. 1911)
  2. ^ "Patents". www.wipo.int (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2023-05-28. Marrë më 2023-06-22.
  3. ^ Article 27.1. of the TRIPs Agreement.